UC4 – подобреният универсален контролер на Faderfox

Време за четене на статията: 1 мин.

Ще излъжа, ако кажа, че не съм пристрастен към контролерите на Faderfox. Още преди Native Instruments да стартират прозиводството на хардуер за собствените си софтуерни продукти, Faderfox беше фирмата успяла да впечатли достатъчно много хора, като Джош Уинк, Карл Кокс, Крис Лийбинг и други, с функционалността си, здравината и компактния дизайн, за да интегрират точно тези контролери в сетъпа си.

И докато артисти като Magda се колаборират с Faderfox, за да конструират свой MIDI контролер по поръчка, то тук в тази статия ще разгледаме последното попълнение към четвъртата серия контролери – а именно UC4, като директен наследник на UC3.

За разлика от предшественика си, UC4 добавя към богатия си набор от функционалности и MIDI съпорт, което ще позволи самостоятелната му употреба като MIDI интерфейс за връзка с друг хардуер за допълнителен контрол. MIDI връзката ще се осъществява чрез мини-жак, като в опаковката заедно с контролера ще е налице MIDI DIN breakout – кабел (MIDI адаптор с Г-образен, 3,5 мм жак).

Друга съществена разлика с предшественика UC3 са програмируемите, реагиращи на натиск, бутони. Сега вече ще е възможно залагането на MIDI съобщения към софтуерна апликация, разпознаваща MIDI. Тук в важно да се спомене, че контролерът ще предава 14-битови MIDI съобщения, което ще рече по-прецизен контрол от 0 до 127 – нещо, което обикновеният потребител няма да забележи, но артистите, занимаващи се с по-сложни пачове и визуализации, определено ще усетят разлика.

Другото съществено подобрение в UC4 е по-прецизният контрол на енкодерите. Всъщност, визуална разлика при тях сравнение с предшественика няма, но подобрението се състои в нов, по-бърз процесор, който прави контрола още по-плавен.

На страницата на Faderfox освен стандартните упътвания за употреба на немски и английски език + Quick Start Guide, ще откриете и скрипт за Ableton Live.