С ecoSYSTEM за PureData модуларният синтезатор заживява в екосистемата на компютъра Ви

Време за четене на статията: 4 мин.

Много от електронните музиканти и хората, които се занимават с електронна музика, биха искали да имат досег до модуларни синтезатори… За огромно съжаление, подобен тип инструменти и инсталации са изключително скъпи и редки, особено в България. От друга страна, за да се получи звук, практически приложим в музикална композиция, са нужни умения и познания в сферата на звуковия синтез, математика, физика и електроника, и/или много креативност, а да… и плашеща комутация от кабели…

Няма как да не споменем някои от най-известните софтуерни решения за модуларен синтез, а именно NI Reaktor, Arturia Modular V, u-he Bazille, Xils-Lab XILS 4, както и по-сложните за работа, изискващи умения близки до програмиране – възможности като Cycling’74 Max/Max for Live, Kyma X и т.н. В тази графа попада и решението XODULAR ecoSYSTEM от разработчика Johan Degerlund от Monolog X, което ще разгледаме днес. Системата е разработена за PureData, оpen-source програмен език, близък до Max.

ecoSYSTEM interface

ecoSYSTEM е наследник на XODULAR – колекция от по-опростени модули за модуларен синтез. В ecoSYSTEM вече са налице 16 комплексни и усложнени модула, даващи безгранични възможности за дигитално звукоизвличане.

За да подкарате ecoSYSTEM ще е нужна инсталация на PureData Еxtended, но би могло да стане и с Pd Vanilla, като добавите library-то Flatgui заради функцията [knob].Звукът от ecoSYSTEM излиза през модула “THE MAESTRO”, който представлява 8-канален миксер с функционалности – gain, pan, lowpass и highpass филтри, delay mix/rate. “Маестрото” е вързано за Output 1-2 на зададения Ви звуков интерфейс, но може да бъде пренастроено от преференциите на PureData. Всички модули имат Input-и, разположени отгоре и Output-и – отдолу. Друго особено характерно за работата на системата са двата варианта, в които функционира – Edit Mode и Performance Мode. За да се правят комутации, фини настройки по кода на модулите и т.н., e нужно да е активен Edit Mode. За да се използва интерфейсът и да се променят параметрите във всеки един модул, трябва да е активен Performance Mode. Смяната се осъществява с комбинацията Cmd+E.

Edit Mode и MIDI IN модулът в детайл

Преди да навлезем по-дълбоко в отделните модули, ще обърнем внимание на MIDI функциите. ecoSYSTEM разполага с опростени и базови MIDI функции, като MIDI устройството се избира от преференциите на Pure Data. Системата разпознава NoteNumber, под формата на PITCH, Velocity и по подразбиране има зададени 4 CC контроли – от 1 до 4. При нужда от повече CC винаги можете в Edit Mode да отворите MIDI IN модула и да си добавите буквално колкото желаете CC-та. Налице е и MIDI OUT модул.

Първите типове модули, които ще разгледаме, са осцилаторите. ecoSYSTEM разполага с три генератора, различаващи се по възможност и функционалност. Първият и най-прост SINEBANK, както подсказва името, може да генерира до 4 синусоиди, които да играят роля на VCO или LFO. Модулът на SINEBANК има 4 изхода – за всяка една синусоида, както SUM изход за всички заедно.

Анализ с оцилоскоп s(M)exoscope by Bram@Smartelectronix

 

Следва TRIAD-WAVEFORMS. Генераторът разполага с възможност за генериране на интервали (до 2 броя) по зададена скала. Има изходи както за TRIAD – тризвучието, което се получава, така и за всеки отделен интервал и root-нотата. FLUX-PRESET-WAVEFORMS генераторът има възможност да запаметява до 5 preset-a вълнови форми – от синусоида до трионообразна. Модулът разполага и с MOD OSC и базова функционалност за FM синтез. До момента не споменахме, че предходните модули са монофонични. Идва редът и на следващия модул POLYPHON – единственият полифоничен генератор с до 4 гласа. Това е единственият генератор, който разчита MIDI, без да е комутиран към MIDI IN модула, и разполага с AR обвиваща крива.

Следващите модули, на които ще обърнем внимание, са MODULATION секциите. ShApEs~ (името е доста фънки) генерира два LFO сигнала. 2ENV+2VCA e модул 2 AD обвиващи криви и 2 VCA. Env1 и Env2, също така, могат да бъдат пратени самостоятелно от изходите за други Envelope цели. ТRIO DYNAMICS е триканален, нискочестотно-пропускащ gate-модул. Разполага с изходи за всички три канала, както и един сумиран изход. COMPLEX PRESET ENVELOPE GENERATOR, както подказва името, е генератор на обвиващи криви и нискочестотна осцилация. DUAL PROB. RANDOM е двоен RNG генератор.
И за “най-хардкор маняците” има по нещо

Следващият тип модули са модулите за звуково процесиране и ефекти. PRESET REFLEXOR е стереофоничен времево-закъснителен процесор, с който могат да се постигнат ефекти като delay, chorus, flanger, pitch shift и reverb. Разполага с 2 отделни изхода за L/R, както и може да запамети до 5 preset-a с различни настройки на параметрите. SPECTRAL BANK е широколентов честотен филтър с вграден генератор за бял шум. TUNNELS е матричен миксер за рутиране на CV или аудио, работещ на принципа On/Off. Разполага и с контрола за плавно преминаване от on/off в рамките на 50 до 5000 ms.

Функционалностите в ecoSYSTEM, предвид това, че е open-source, биха заинтригували всеки синтезист. Ако някой разполага с мултиканален звуков интерфейс, би могъл да рутира изходи на различни модули от ecoSYSTEM към аналоговата си система (разбира се, за това ще са нужни някои фини настройки в кода на модулите). И за да завършим подобаващо и да окуражим читателите да си поиграят с ecoSYSTEM – “This is the real secret of life – to be completely engaged with what you are doing in the here and now. And instead of calling it work, realize it is play.” –  Alan W. Watts