iZotope се грижи за развитието на слуха ни

Време за четене на статията: 4 мин.

Неотдавна Ви представихме платформата SoundGym, чрез която можете да развивате слуха си посредством различни мини-игри. Ако сте пропуснали публикацията, може да я намерите тук.

 

Както споменахме в предната тема, тази концепция не е от скоро и не е нещо ново, но напоследък започнаха да се появяват много подобни платформи. Ако SoundGym Ви се е сторила много детска, несериозна, твърде комична или каквото и да е друго, сте на правилното място, защото с настоящата публикация ще се запознаем с предложението на iZotope за ear training – Pro Audio Essentials.

 

Pro Audio Essentials е уеб-базирана, образователна игра, смятана за първата по рода си, поради това че предлага интересна комбинация от игри и обучителни видеа в интерактивна учебна среда. Засегнатите концепции в игрите са еквализация, компресия и основи на дигиталното аудио (sample rate и bit depth). Според iZotope, независимо дали сте начинаещ или имате опит в сферата, дали сте музикант, звуков инженер или продуцент, ще почувствате развитието на слуха си още докато играете. Платформата е разработена в партньорство с мастъринг експерта Jonathan Wyner и отразява желанието на iZotope не само да помогнат на всеки, който прави музика с невероятните си софтуерни решения, но и да допринесат за развитие на сферата чрез обучение.

 

За момента е налична само десктоп-версия на платформата, но iZotope имат желаниe да я реализират и за мобилни устройства, въпреки че препоръчват да се използва в тиха среда, със слушалки или студийни монитори. Достъпът до сайта е напълно безплатен и свободен за всеки само чрез регистрация с email или Facebook акаунт.

 

Тъй като платформата е нова, не всички функционалности са разработени напълно. За момента само една от трите категории работи оптимално – EQ категорията. В следващите редове ще разгледаме в детайли отделните категории и начинът, по който е структурирана платформата. Ще започнем с това, че всяка една категория се състои от 4 подсекции – Learn, Explore, Practice и Challenge, където именно е и уникалността на платформата на iZotope.

 

Learn!
На първо място, iZotope са сложили категорията EQ. В подсекция Learn са на разположение кратки видеа, даващи ни базова информация какво е еквализация, за какво се използва, как се използва и какви типове съществуват. Въпреки че видеата са насочени към потребители с ниско до средно ниво на познание в сферата, е добре да не се подминават, тъй като съдържат доста полезна информация и за по-напредналите. В тези кратки видеа се съдържа и информация за това как платформата може да се използва оптимално добре.

 

Explore
В подсекция Explorе се намира 4-band equalizer, чрез който може да чуете, намалите или усилите честотните диапазони показани в Learn видеата. Също така може да се запознаете и на практика с термините Thump, Mud, Sibilance, Warm/Thin, Bright/Dark в контекст на еквализация. Сигналът, който може да се ползва, e фрагмент от песни в различни жанрове по избор – Rock, Pop и Rap.

 

Practice
Следва Practice – и както сами се досещате, тук започва реалната “игра” и трениране на слуха. Налични са 4 игри с различни цели и ниво на трудност. При първата, Listen for EQ, трябва да познаете кой от два файла е преминал през еквализация, като имате суровия сигнал за референция. Ще кажете, че това е много лесно! Да ама не съвсем, iZotope са добавили 4 нива на трудност, в които варира gain-a на съответния band на EQ-то – съответно 8 dB, 6 dB, 3 dB, 1 dB. При втората игра, Qualities of EQ, целта е да познаете кой от два сигнала е преминал през EQ с определена настройка зададена като въпрос – “Кое от двете е с boost на 100 Hz?”. Отново разполагаме с непроцесиран сигнал и 4 нива на трудност. Особено интересна е следващата игра, EQ Matching, като тук имате процесиран и непроцесиран сигнал и целта е да еквализирате напроцесирания сигнал за да стане идентичен с първия. Последната EQ игра е Psychic EQ. Тук трябва да познаете каква честотна корекция е направена, без да имате суровия сигнал.

 

Challenge
Последната подсекция е Challenge секцията. Тук имате възможност да изиграете четирите игри от по-горе за време и с точки. Фън факторът на игрите се изразява в печеленето на значки като “Cable Coiler”, “Coffee Cockroach”, “Ambitious Apprentice”, “Lunch-run Lackey”.

 

Тъй като платформата е в разработка, Compression и Digital Audio Basics категориите все още не работят напълно и в тях се намира само Learn подсекцията. Въпреки това, дори видеата сами по себе си са добър източник на информация, която да ни подготви за игрите при евентуалното им скорошно добавяне.

 

Като сравнение със SoundGym, iZotope Pro Audio Essential е може би една идея по-сложна и изглежда по-професионална. Мнения и коментари ще оставя на Вас, а един ден, в някое студио, може да направим и турнир по PAE!