Интервю с Мартин Иванов (martu)

Време за четене на статията: 4 мин.

img_20160401_1132093
С Мартин се запознахме покрай музиката и най-вече с продукциите, които той създава под псевдонима martu. Интересен е фактът, че по-скоро бихте го чули в изпълнение на живо, отколкото с диджей сет. Ето какво сподели той, след като си поговорихме за него самият и за електронната музика днес:

e-music-bg: Привет, Марто. Как реши да се занимаваш с музика?

Мартин: Здравейте и благодаря за поканата. Първите ми опити бяха в края на 90-те с първия ми компютър и първите версии на fruty loops. След това дълги години бях просто меломан и колекционер без мераци да правя мои неща. След няколко силни парти сезона и няколко ключови за мен изживявания започнах да сглобявам домашно студио и така се появи martu и някои други проекти.

e-music-bg: Като какъв стил музика определяш продукциите си?

Мартин: Ако трябва да обобщя, бих казал, че стилът ми е първичен. Записвам много и предимно техно, но имам записи, които се разхождат от хаус и техно до експериментална атмосферна каша без ритъм, дори не мога да го нарека музика. Въпросът е, че като се заиграеш без идея и копчето рекорд е натиснато, всичко е продукция и може да изненадаш дори себе си понякога. Не съм и предполагал, че може да направя нещо по музикално някога, но с времето прекарано в студиото и това  вече става. Смятам, че суровите музикални идеи имат по-голяма стойност от добрия звук, стига да са добри. Затова все се опитвам да намеря някакъв елемент на шантавост. Това е моят стил.

e-music-bg: Имаш ли си любими изпълнители? Можеш ли да споменеш някои от тях, които наистина са ти повлияли в стилово отношение?

Мартин: Всичко, което слушаме повлиява всичко, което правим. Така мисля. Има много изпълнители и много стилове музика, които съм слушал през годините и продължавам да откривам нови. Плаши ме тенденцията, която виждам, а именно, че някои хора слушат еднаква музика прекалено дълги периоди от време. Вероятно съм се повлиял от артисти като Jeff Mills само защото ми е любимец и го слушам много, но аз слушам и много фънк. Слушам и жица, от къде мислите идва любовта ми към дисторшъна, хаха… Има доста имена, наистина, и то във всякакви посоки.

e-music-bg: Как твориш и имал ли си периоди на затишие?

Мартин: Тъкмо приключвам един период на малко затишие на плажа, с никакви идеи да правя каквото и да е. Следващите седмици ще запиша нови неща по обичайния си начин на работа. Ще правя звуци и после ще ги смеся лайв, записвайки целите сесии. Последните месеци прекарах само в правене на отделни звукови елементи за лайфа, който свиря и съотвено в тестване на лайфа по участия. Сега мисля за нови парчета, следващи рилийзи и нови хоризонти.

e-music-bg: Има ли интересни изпълнители от родната сцена, с които би се колаборирал?

Мартин: Интересни изпълнители има много. Даже направо страхотни! Определено бих работил с доста хора, било то от електронната сцена, MC-та, музиканти или вокалисти. Аз имам мечта да продуцирам всякаква музика.

e-music-bg: В кое виждаш повече потенциал при създаването на едно твое парче – аналогови синтезатори или цифровизираната им версия за компютър?

Мартин: Двете в комбинация са предпоставка за разгъване на пълния потенциал на една идея в студиото. Просто си има плюсове и минуси и в двата начина на работа и е добре да се намери собствен подход и евентуално в процеса да си намериш и собствен саунд.

e-music-bg: Ако трябва да си пожелаеш едно единствено нещо, кое би било то?

Мартин: Цялото ми семейство да сме щастливи. Би било утопия да кажа, че искам всички да сме щастливи, но е така.

e-music-bg: Как се виждаш след една година на електронната сцена?

Мартин: Виждам се все по-успешен с това, в което вярвам и представям като продукт.

e-music.bg: Имаш ли твое неиздавано парче, което би искал да споделиш с нас и което читателите на този блог ще чуят за първи път?

Мартин: Имам точното парче, чували са го няколко човека. Мислех да го запазя и евентуално да го представя с още едно-две парчета като демо, дори се чудех дали да е под псевдонима martu. Музиката трябва да се слуша обаче, и точно това е едно от нещата, които ме дърпат назад в музикалната индустрия. Не мога да се нагодя много, защото искам да правя музика, когато ми се прави музика, и то каквато музика стане. Бюрокрацията по издаването на музика не ме кефи хич. Обаче не крия, че искам и да се получат нещата, защото няма по-голямо задоволство от това да можеш да се грижиш за семейството си чрез някакъв талант, който ти е даден от небето. Как ще стане точно ще видим, а сега слушайте Relef с възможност за безплатно сваляне: