Суперкомпютрите на Symbolic Sound за звуков дизайн

Време за четене на статията: 2 мин.

kyma-x
Чували ли сте за Symbolic Sound Corporation, създателите на Kyma X и Pacarana? Всъщност това е един цялостен продукт. Pacarana е хардуерната част или DSP-бокса на Kyma X – софтуерът, който мнозина известни издания от сферата на звукозаписа и звукообработката го определят като уникална среда за звуков дизайн чрез контрол в реално време върху параметрите на звука и серия от алгоритми, свързвайки ги в безкрайни комбинации. Kyma преобразява звука по един доста особен начин, различен от останалите, тъй като тембърът, ритъмът и височината на тона могат да се променят едновременно. Също така има възможност за ресинтезиране, скриптиране и MIDI обработка на живо.
pacarama_1

Хардуерната част, разработена точно за Kyma, се грижи за всички изчисления, случващи се в сложното софтуерно ядро. Точно това е един от силните козове на Symbolic Sound, тъй като Pacarana е мощен компютър, който е посветен единствено и само за изчисленията, обработката и синтеза на звук. Той е най-популярният модел на фирмата, като налице са още два такива, съответно с по-мощни и по-слаби показатели.

Pacarana работи заедно с Macintosh или PC. За разлика от други компютри обаче, тук не е заложена операционна система с общо предназначение и множество независими процеси, които могат да прекъснат по всяко едно време. Има само Kyma и всички изчислителни цикли са посветени единствено и само за аудио обработка.pacarama_2

В петото поколение Pacarana от Symbolic Sound са се ангажирали да разработят най-гъвкавата и модерна технология чрез иновативни софтуерни и хардуерни решения. Що се отнася до възможността за връзка, налице са два FireWire 800 порта от типа IEEE1394B, Ethernet + още два USB входа, а поддържаните аудио и MIDI устройства можете да видите тук.

Интересно е да се отбележи, че захранването на Pacarana автоматично “засича” напрежението и честотата на източника на захранващата мрежа, независимо къде по света бива използвано то.

Kyma, в съчетание с който и да е от трите хардуерни предложения, не е евтин. Но като един доста предизвикателен продукт, предназначен за хора, които искат да експериментират в създаването на нечувани до сега честоти, може би донякъде тази цена ще бъде оправдана. Не е за пренебрегване и фактът, че чрез съчетание на софтуерен продукт с точно определен за него хардуер ще е възможно използването на не толкова претенциозен компютър, работещ на Mac или Windows.