Кратко представяне на едни от най-странните музикални жанрове

Време за четене на статията: 3 мин.

Доста често, когато се съберем с приятели, за да си пускаме музика се замислям над следното – винаги пускаме любими парчета, мега яките банди, ултра-супер-дупер виртуозни изпълнения и т.н. В един момент това ми омръзна и започнах да им пускам най-гадните музикални произведения, които съществуват. Все пак идеята на това да пуснеш на някой нещо, което не знае и не е чувал, е да разшириш музикалния му кръгозор. Но никой не е казал че това нещо трябва да е приятно и естетически издържано!

В този пост няма да ви изтезавам с руския рапър Юрец, Foku Me или подобни, а ще надникнем в най-странните стилове, които съществуват в момента.

1. На първо място ще поставя сравнително нормално вписващият се в класацията Crunkcore стил. Комбинация от crunk (вид рап) и screamo вокали (core).

2. Lowercase – ambient минимализъм, в който тихи звуци са усилени многократно и са конструирани в наподобяващ композиция аранжимент. В едно от интервютата си, Steve Roden, считан за основоположник на lowercase, разняснява защо жанрът се нарича lowercase (малка буква): “Lowercase не цели да се натрапва, а трябва да бъде като откритие за всеки слушател”

3. Danger Music – danger music е авангардно, музикално-визуално представление, вменяващо идеята и усещането за опасност за живота, както на изпълнителя, така и на публиката. Най-известният изпълнител е Hanаtarash. Danger Music може да се разглежда и като естествено продължение на Fluxus течението в изкуството.

4. Musique Concrete. Говорейки за течения, няма как да пропуснем Musique Concrete. Това течение в електро-акустичната музика се развива през 40-те години на миналия век. Базира се на комбинация от записани на лента звуци от ежедневието. Лентата е изиграла важна роля, понеже дава възможност записите да се възпроизвеждат наобратно. Сами си представете какво би могло да се получи…

5. Extratone. Това е най-бруталната разновидност на speedcore, в която темпото достига над 1000 удара в минута. При такова темпо, всички силни времена в такта започват да звучат като един тон с определена височина. Чуйте повече в следващото видео след 01:24.

6. 1-bit Music. Това всъщност не е жанр, а албум на артиста Tristan Perich. Албумът се доставя като кутийка за CD с изход за слушалки, а вътре има няколко жички и платка, през която може да слушате 40-минутна 1-bit-ова музика.

7. Black MIDI. Както става ясно, това е MIDI базиран жанр, който използва изключително много MIDI ноти. Всъщност толкова много, че кара компютрите да забиват (откъдето идва и името му). Началото му се поставя през 2009 година в Япония. Ако ви стиска, намерете някой Black MIDI .mid файл и проверете как ще върви на машината ви.

8. Japanoise. Можем да съотнесем този жанр към noise музиката. Добавете бруталност и болка в ушите, плюс Япония като локация, и се получава Japanoise.

9. Shoegaze. И за да ви върна обратно в нормалния свят на музиката, последният жанр е базиран на neo-psychedelic/indie alternative rock. Става въпрос за много намазани китари, покрита, неясна вокална линия и множество ефекти.

Надявам се, че ви е било забавно да надникнете в безкрайния океан наречен музика. И дано ушите ви не кънтят много.

*Стилове, които не намериха място в списъка, но заслужават споменаване, са gabba, schranz, 8-bit, drill and bass, crabcore, unblack metal, nintendocore.
Юрец, Foku me