Как да оптимизирате звука на слушалките си

Време за четене на статията: 2 мин.

Лесно можете да се насладите на избора си на слушалки веднага, след като сте ги закупили и сте ги свързали с усилвателя или музикалната уредба. В много от случаите, обаче, това, което чувате като качество на звука е далеч от оптималните резултати. Тази статия предоставя няколко лесни и няколко не толкова лесни трика за оптимизация на звука на слушалките ви. Ето го кои са те:

1. Раздвижете слушалките – да, наистина те се нуждаят от това след изваждането им от новата кутия и няколко часа, прекарани с малко по-наситена на баси музика няма да им е излишна. Това подобрява механичните показатели на говорителите и стяга намотките на бобината.

2. Знаете ли коя е оптималната позиция за вашите слушалки? Можете лесно да я откриете, като експериментирате с позицията, защото балансът на звука и звуковите нива са пряко зависими от позицията на говорителите спрямо ушите ви. Научно доказано е, че възприятието ни за звук  се изменя коренно, когато говорителите на самите слушалки са поставени по-ниско и леко по-напред спрямо ушните.

3. Оптимизация на съпротивлението – жаковете на усилвателите и ресийвъри в повечето случаи са директно свързани към изходите на говорителя. За да се предотврати повреда на самите слушалки и/или ресийвъра се слагат резистори от порядъка на 200 до 600 ома между тях.

От друга страна пък радиата и CD-плейърите са снабдени с жакове за слушалки, които са захранени директно от операционен усилвател (накратко ОУ – съдържа два транзистора с еднакви параметри и два резистора с еднакви съпротивления, събрани в усилвател с несиметричен изход и имащ голям коефициент на усилване), имащ доста по-ниска стойност на съпротивление от порядъка на < 50 ома между ОУ и жака.

Полученото съпротивлението на изхода на жака за слушалките има огромно значение за звука. То не само намаля волтажа от слушалките, но също така променя честотната характеристика на звука. Някои слушалки замаскирват звука и го правят “по-мътен”. Причината за това са увеличените стойности на изходния импеданс при някои от тях. Въпреки това има и слушалки, които звучат доста по-добре при 120 ома.

Ако вашите слушалки звучат по-остро, то може би е добра идея да се опитате да завишите изходния им импеданс. Най-простият вариант е да поставите адаптер между жака за слушалки и самите слушалки. Това ще помогне, защото адаптерът има резистор, свързан последователно за всеки един аудио канал от слушалките – т.е. изходният импеданс е сумата от изходния импеданс на жака и стойността на резистора. Същото важи и за слушалки с “по-мътен” звук, само че тук импеданса на изхода трябва да се намали. Това може отново да стане чрез адаптер, но тук резистора да бъде свързан успоредно с аудио канала на слушалките.

И не на последно място не забравяйте за качеството на източника на звук, защото mp3 не е вариант, с който можете да тествате!