TeufelsbergReverb

Време за четене на статията: 1 мин.

За любителите на urban exploration интересните локации и места са най-често неглижираните и западнали градски структури и сгради. В Берлин едно от тези места е Teufelsberg, или в превод от немски “дяволската планина”. Локацията представлява изкуствено създаден хълм, при чието изграждане са употребени отломките от сградите в столицата, приравнени със земята от бомбандировки по време на Втората световна война. Причината да се концентрират толкова много отломки била, че след разделянето на Германия на Източна и Западна, последната е принудена да събере боклуците и отломките на своя територия. Изкуственият хълм достига височина от 120 м, като за издигането му са били нужни 22 години.

Нещото, което прави Тойфелсберг още по-интересен е подслушвателната станция, намираща се на върха на хълма. През 1963 година Агенцията за национална сигурност на САЩ започва строежа на постоянна подслушвателна станция, целяща да улови кореспонденцията на Източна Германия с Източния блок. Станцията била от голяма важност за разузнаването на САЩ през Студената война. След разпадането на тоталитаризма в Източния блок, станцията преустановява дейност. През 1992 година цялото оборудване е демонтирано, комплексът е занемарен и оставен в ръцете на времето и разрухата. Достъпът е “забранен”, но в някогашната подслушвателна станция намират поле за изява графити артисти. Тойфелсберг се превръща в една от urban exploration дестинациите на ентусиасти от цял свят.

Причината да разглеждаме подобно място в блог за електронна музика е следната – днес се появи конволюционен ревербератор, който използва impulse response от една от кулите на Тойфелсберг. Преди около две години разработчиците му, BalanceAudioTools, бяха подготвили IR от същото място, но поради многобройни сваляния и голям интерес от днес вече е наличен и обособен плъгин-ревербератор с IR от Тойфелсберг. Налична е Windows, Mac и Linux версия, а като параметри разполагаме с набор от 6 различни IR, Mix и Gain контрола. Бихме могли да класифицираме този плъгин към “fancy” категорията, но когато и да видя подобна колосална конструкция, винаги се замислям как ли звучи.