Интервю с Панчо Карамански

Време за четене на статията: 4 мин.

Панчо е от онези хора, които вдъхват огромно доверие и могат да запалят искрата у всеки един от нас, карайки ни да повярваме, че всичко е възможно. Нарушеното му зрение не го е разколебало нито за миг да продължи да вярва в това, че може… може да се занимава с музика, и то на професионално ниво, и го прави повече от 8 години. Ето какво сподели той за e-music в една много приятна среща:

E-music: Панчо, здравей. Изключително много се радваме, че прие поканата ни и се съгласи да споделиш за себе си в нашата платформа. Как започна всичко, свързано с музиката?

Панчо: Влечението ми към музиката е от съвсем ранна детска възраст. В семейството ми винаги се слушаше много и различна музика, а дядо ни водеше по музикални събори заедно със сестра ми.

По-специално, dance и pop музика заобичах благодарение на майка ми, която винаги сутрин сменяше радиото със станция с такава музика. Пък и много често, когато нашите ходеха по цял ден на полето, грижата за нас я поемаше братовчедка на баща ми, която направо ми забраняваше да слушам чалга и по този начин възпита в мен любовта към по-стойностна музика.

На около 10 години вече знаех, че искам да бъда DJ като Tiesto и Roger Sanchez.

E-music: Ще ни разкажеш ли малко повече за това какво точно използваш като работна станция и софтуерни приложения?

Панчо: Тук става забавно! В момента мога да използвам само Cakewalk Sonar като най-достъпен за мен софтуер. Проблемът със софтуерите за правене на музика е, че са изцяло визуално адаптирани за удобството на потребителите си. Рядко на компаниите им идва на ум, че незрящ потребител може да има желание да се развива в тази посока, но за наше щастие все пак има варианти. Внимателно наблюдавам Logic Pro, защото Apple взеха присърце достъпността на продуктите си и съвсем скоро Logic ще е напълно използваем ефективно.

E-music: Какви курсове за компютърно музициране си карал и кое е най-важното нещо за теб, което научи от тях?

Панчо: Специализирани курсове за хора със затруднено зрение няма. Наложи се да уча здраво чрез метода проба/грешка. След това прецених, че е необходимо аз да създам такова обучение – това се оказа най-полезното решение, което бях вземал до момента. Успях да предам знания и умения на над 20 души, които продължиха да се развиват, а впоследствие мнооого да ми помагат. Що се отнася до основите на продуцирането, полезни източници на реална информация ми бяха:

www.laidbackluke.com/forum

http://therecordingrevolution.com/blog/

и YouTube, разбира се, но там внимателно трябва да се подбират хората, защото си говорят глупости на килограм.

А, и да не забравя lynda.com. В Линда се допускат само истински професионалисти да създават курсове, които са много лесни за употреба. В началото на 2017 година приключих и много сериозна менторска програма с продуцента Ill factor, от който получих страшно много знания и яснота за музикалния бизнес в световен мащаб.

E-music: Какъв съвет би дал на хората, които започват сега?

Панчо: Потърсете си ментор задължително. И не си купувайте фалшиви гледания/харесвания и т.н. Защото впоследствие те не могат да бъдат конвертирани в приход.

E-music: Какво според теб липсва на българската сцена и би ли могъл ти самият да бъдеш полезен с нещо?

Панчо: Тук си имаме почти всичко, само достатъчно професионалисти няма.

С удоволствие споделям знания и умения с достатъчно мотивирани хора. Но честичко българинът си знае всичко и няма нужда. За това съм решил да не се ограничавам само с България.

Ще си позволя да поканя всеки от читателите Ви, който иска да се научи на ефективност и креативност и да подобри резултатите си 10-кратно, да се свърже с мен. Или да потърси друга възможност наоколо, където да похарчи не малка сума пари и пак да се свърже с мен 🙂

E-music: Кой е най-големият ти успех до момента – както в личен, така и в професионален план?

Панчо: Първо, да си призная, се гордея, че успях да придобия самостоятелност в продуциране, запис, смесване и мастериране. Радвам се, че имам търпението постепенно да изграждам развитието и кариерата си. И междувременно научих английски, който ми отключи безброй врати.

E-music: Какво би те зарадвало искрено?

Панчо:: Да видя група от млади и амбицирани творци, които си помагат взаимно и не се страхуват да мечтаят мащабно, в рамките на разумното, разбира се.

E-music: Да очакваме ли нещо интересно от теб като музикална продукция – може би някоя колаборация?

Панчо: В края на февруари излиза първият ми официален ремикс на парчето “Run the night” на Gigi Rowe. Тракът е включен в играта Just dance 2017 на Ubisoft, а моят ремикс се очаква да получи добър отглас в някои световни музикални блогове. Също така работя и върху първия си оригинален трак, на който се старая да запиша и собствени вокали, но за него повече през следващите два месеца.

E-music: Ще завършим срещата ни с въпроса дали имаш парче, с което наистина се гордееш и искаш да споделиш с e-music и аудиторията?

Панчо: Много харесвам ремикса си на Калвин Харис и Риана, но го имам само като видео на стената ми във facebook.com/dj.pancho.official. Също се гордея с ремикса на Ния Велкова на парчето “Носиш го и ти“.