Три полезни неща за занимаващите се с музика под Mac OS X

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази статия ще споделя с читателите три възможности, чрез които OS X ни позволява значително да улесним работата си. Ето кои са те:

1. Повечето звукови карти са снабдени само с по два изхода – достатъчно за домашното ни студио, но понякога ограничаващо, особено ако решим да “подиджействаме”. Ограничението се свежда до два възможни сценария в този случай – моно изход и cue или два моно изхода (ляв и десен) с отсъствието на cue. Би било добре, ако към наличните два изхода можеше по някакъв начин да окажем на софтуерното dj-приложение, че искаме да мониторваме звука през входа на слушалките от вградена аудио карта на лаптопа, а двата изхода да са main out, нали така?

На помощ тук идва опцията в OS X да обединим именно двата изхода на външната ни карта заедно с изхода на слушалки, а именно aggregate device. Тази официална статия на Apple ще ви помогне за създаването на aggregate device и как да го използвате след това в съответния софтуер, а ако се чудите как най-бързо да достигнете до тази опция в OS X, то това става през Finder -> Go -> Utilities -> Audio MIDI device или чрез клавишна комбинация Shift + Command + U (⇧+⌘+U).

2. Резервните копия са от съществено значение за всички, които вадят парите си с помощта на компютъра.

Time Machine е великолепно решение в този случай. То ще ви даде възможността да създадете резервни копия, но и да прелиствате измежду историята на вашите папки, както и да възстановявате изгубени или изтрити файлове. Тази статия на Apple отново ще ви преведе през главните настройки на time machine. Тук е важно да се спомене, че е препоръчително да създадете отделен дял на външен хард диск, като това може да се направи чрез disk utility. Така всеки път, когато “забодете” външния хард, Time Machine ще започне автоматичен процес по копиране на резервно копие

3. Организирането на файлове е също толкова важно, колкото и направата на резервни копия. За да знаем и да можем да се ориентираме в джунглата от папки и семпли, то трябва да организираме нещата смислено. Ефективното и просто решение, което предлага Mac, е маркирането с различни цветове на файловете, които смятаме, че под една или друга форма принадлежат в една и съща група или ги обединява едно и също свойство. Така при избирането на съответния цвят от лентата вляво можем да видим всички файлове, на които им е бил определен този цвят като маркер. Друг полезен трик е употребата на spotlight (⌘ + Space), който умело си е направил труда да индексира всички апликации и файлове с цел бързото им и лесно намиране от страна на потребителите.

Ще се радвам да споделите някои от вашите трикове в коментарите, които използвате при всекидневната си работа, за да улесните и/или оптимизирате работата си с Mac OS X.