Кратка история на секвенсърите

Време за четене на статията: 2 мин.

Секвенсърите

Секвенсърите са устройства, които позволяват да се програмират, записват, просвирват и редактират MIDI съобщения. Те бяха създадени в разцвета на аналоговите синтезатори. По-големите синтезатори от онова време започнаха да вкарват иновативното решение, наречено стъпков секвенсър, а първият самостоятелен модел бе създаден през далечната 1976 година – ARP Sequencer.

Малко след това излизат Roland MC-8 и Korg SQ-10 – машини, които са създадени с идеята да бъдат самостоятелни единици, но и да работят като комплимент към други инструменти предимно от същия производител.

В периода 1980-1981

С появата на моделите Linn LM-1 и Roland TR-808 в периода 1980-1981 година вече бива очертана ясно една нова ниша на пазара на музикални инструменти чрез вградени синтезирани звуци, а именно тази на ритъм-машините.

Началото на 80-те

Началото на 80-те години също е важно за развитието на електронно-изчислителните машини (или компютри, ако ви е по-лесно 😉 ), защото тогава излиза и Commodore 64 – машината, за която много хора смятат, че направи компютрите наистина персонални и достъпни за времето си. Интересното при нея, разбира се, е програмируемият звуков чип на MOS Technology SID 6581/8580. А ако се чудите какво е SID, то абревиатурата идва от Sound Interface Device.

Ражда се MIDI

По същото време, когато се появява Commodore 64, се ражда и MIDI – стандартът, който позволява комуникация между различни устройства. Roland Jupiter-6, който излиза на пазара през 1983 година, всъщност се явява вторият инструмент, който има вградена MIDI връзка.

Годината е 1984

Музикалната революция се развива с пълна пара и затова продължават да помагат ритъм-машините. През 1984 година се появява актуализирана версия на TR-909, а Роджър Лин представя модела Linn 9000, който по-късно полага основите за създаването на Akai MPC.

Компютрите и тяхното развитие

Но къде остават компютрите и тяхното развитие във времето? 1984-1985 са годините, които е важно да бъдат отбелязани. Apple Macintosh е първият масов персонален компютър на пазара, който разполага с графичен потребителски интерфейс (GUI). Нововъведенията и дизайнът го правят предпочитан сред музиканти, художници и дизайнери десетилетия наред.

А Atari ST?

Не трябва да забравяме и Atari ST. След като напуска екипът на Commodore, Джак Трамиел отива при Atari. За някои той е смятан като антипод на Стив Джобс. Именно той дава идеята да се вградят MIDI портове в Atari ST. Това прави ST един от най-популярните компютри за ранните музикални секвенсъри.

А вие самите – кога за първи път се докоснахте до подобен род апаратура? Очакваме да споделите с нас по-долу в коментарите. А ако темата ви е интересна, то можете да прочетете тази статия за секвенсърите от 80-те и техният принос в музиката.