Troll8 µSynth – синтезатор на базата на Arduino

Време за четене на статията: 1 мин.

Синтезатор, базиран на Arduino Nano

Произходът на малкия Troll8 е доста необичаен. Всичко тръгва от университета за приложни науки в Кил, Германия, където бива създадена работна група заедно с Creative Technologies по направление аудио технологии. Така се ражда синтезатор на базата на Arduiono Nano (китайска версия 😉 ) за невероятната сума от 3 долара.

Troll8 µSynth

Troll8 µSynth, напомняйки донякъде на Pocket Operator-ите на Teenage Engineering заради компактните си размери, е синтезатор с чувствителна на допир клавиатура. Снабден е и с енкодери за въвеждане и редактиране на тонове, както и със светлинна индикация за всяка стъпка. Програмирането става посредством класическия метод за въвеждане на стъпките в секвенсъра. Полифонични звуци или наподобяващи пиано такива могат да бъдат просвирени и чрез 16-те клавиша, като може да бъде активиран и метроном за целта. Има вграден арпежиатор, а що се отнася до скоростта на възпроизвеждане на звука на барабаните и контрол на височината на тона, то секвенсърът позволява и това.

Troll8 е бил проектиран с цел забавление, както и да се покаже, че е възможно създаването му, за да се обучават студенти. Той няма да бъде обект на продажби, а всички заинтересовани относно дизайн, код и различни компоненти по платката могат да погледнат тук.