Unique от Sugar Bytes

Време за четене на статията: 3 мин.

Unique е софтуерен синтезатор от немските разработчици Sugar Bytes. Представлява гъвкава и изкусно направена емулация на синтезаторите от златния век на аналоговите синтезатори. Функционалността му е подходяща за всичко – от леки и ефирни падове до тежки и тъмни бас линии. Филтър секцията използва части от алгоритъма на легендарния WOW2 Filter на Sugar Bytes. В допълнение към това, Unique разполага и с набор от ефекти от арсенала на Sugar Bytes. Разработчиците споделят, че дизайнът и функционалността са се родили вследствие на съвместна работа с музиканти и звукови дизайнери. Стига толкова всъпление, нека започнем със самото ревю.

Уникат

Първоначално разбрах за Unique в качеството му на софтуерен синтезатор за iOS. Впоследствие обаче се оказа, че разполага и с десктоп версия. При първото му отваряне, веднага ми стана ясно, че интерфейсът е измамно прост. Всъщност по-правилно би било да кажа, че Unique предоставя изключителни възможности в елегантен и лек интерфейс. Продължаваме напред с различните му секции.

In General

В няколко думи, Unique представлява следното:
– 2 главни осцилатора, с по 5 възможни генератора; отделен съб осцилатор
– 5 типа филтър във Vowel по модел на WOW2
– дуофоничен арпежиатор
– 2 ефект секции
X/Y пад с възможност за запис на движенията
LFO, Env, Mod Wheel, Sequencer и X/Y като източници на модулация
– MIDI Learn + Host Automation функции

Осцилатори

Два на брой главни осцилатора с по 5 възможности за генератори – трионообразна (+anti aliasing), три-трионообразна (съвкупност от 3 hard sync трионообразни вълнови форми, с контрола за pitch offset), квадратна вълна (+PWM), тройна честотна модулация (3 оператора) и шумов генератор. Обвиващите криви се намират директно след осцилаторите, а не както най-често сме свикнали – в Amp секцията.

Филтър секция

Състои се от пет типа филтри – HP 2-pole, BP 2/4-pole, LP 4-pole и Comb Filter. Всеки един параметър би могъл да бъде модулиран както от общата модулация в Controller секцията, така и от конкретно назначена за съответния тип филтър модулация.

Controller секция

Тук се намират четири модулатора – LFO, Sequencer, Env, X/Y pad. Всяка една от модулациите може да бъде назначена към определена дестинация чрез десен клик с мишката върху съответния параметър. LFO-то разполага с BPM Sync, Rate, Fade Rate, Amount и Re-trigger опция. Sequencer-ът е 8-стъпков секвенсър за индивидуална модулация. Наличните контроли са посока, темпо синхронизация, Re-trigger опция и AmountMotion или X/Y pad-a ни дава възможност да запишем движенията на точка в двумерно пространство и след това да използваме координатите за модулация.

Amp/Mix секция

Намира се между осцилаторите и ни дава достъп до панорамиране на двата осцилатора и настройка на баланса им. Освен това има и Autopan настройки за всеки поотделно.

Ефекти

Два мулти ефект процесора, свързани серийно. Всеки един може да бъде Delay, Reverb, Phaser, Lofi и Filter/Chorus (FX 1/Fx 2). Непосредствено отдясно на ефектите е и Master секцията. От нея можем да настроим крайното ниво, нивото на съб осцилатора, да транспонираме и да приложим тремоло ефект.

Главни контроли

Интерфейсът на Unique е цветен и малко прилича на играчка, но цветовете имат роля. Потенциометрите се разделят на четири типа. Белите се съотнасят към модулационни и преходни процеси. Червените са MIDI корекции (транспониране, detune). Сините са по отношение на звуко-дизайнерските параметри, а жълтите контролират крайния усилвател. Всички потенциометри могат да бъдат контролирани от вътрешните модулатори, през MIDI или чрез Host автоматизация.

Заключение

Искам да благодаря на екипа на Sugar Bytes, че ни предостави възможността да направим ревю на Unique. Това е едно гъвкаво супер оръжие, но в много компактен формат. Останах учуден как може да се вкара толкова много функционалност за сметка на малко процесорна мощ и то в такъв лесен и интуитивен интерфейс. Десктоп версията поддържа AAX/AU/VST и standalone е налична в сайта на Sugar Bytes на цена от $99, Unique for iPhone е налична в AppStore на цена от $4.99, а Unique for iPad на цена от $14.99