Странни жанрове vol. 3 – сборно

Време за четене на статията: 2 мин.

Продължаваме поредицата странни жанрове и въпреки че тази публикация не е конкретно жанрово ориентирана, както е последната, ще я причислим към поредицата. Тук ще разгледаме интересни и странни музикални изпълнения и “пърформанси”. Ако случайно сте пропуснали последните две публикации, може да ги намерите тук:

Кратко представяне на едни от най-странните музикални жанрове
и
Странни жанрове vol. 2 – Noise Music

1. Hoch Tirol – Konis Hupen

Какво по-забавно от немски фолклор/клаксон кросоувър? Впечатляваща комбинация от тактилни умения и координация. Ако имате лош ден, просто си пуснете това!

2. Franzl Lang – Einen Jodler hör i gern

Когато за пръв път чух вокалната техника йодел, не вярвах, че това са реални звуци от човешки глас! Може да ви подсетя, ако ви кажа “ойларипи”. Във всеки случай, музиката е веселяшка, неангажираща и купонджийска!

3. Hubn Bubn Polka Band – Line Dance Polka

Това изпълнение идва съвсем естествено след йодел и немска фолклорна музика. Доста ми заприлича на Тянков (без обида към хората, напротив, много ме кефят).

4. Монголско гърлено пеене – Batzorig Vaanchig

Много бързо се пренасяме на другия край на планетата, за да се насладим на едно автентично изпълнение. Тук много често говорим за синтезатори и т.н., но ако разгледаме техниката на гърлено пеене, можем да сравним гласа с дуофоничен синтезатор.

5. Персийска традиционна музика

Пренасяме се в Близкия изток. Представата ни за “ориенталски ритми” може би е изкривена от българския поп-фолк…

6. Тибетски пеещи купи

Използвани в медитативни ритуали като проводник на енергия или средство за изпадане в транс, тибетските пеещи купи са камбаноподобни съдове от мед или сплав, които трептят с определена честота и имат приятна обертонова редица. Абе накратко DX7 в акустичен вариант!

7. Микротонална музика

!!!ВНИМАНИЕ, АБСОЛЮТИСТИ, ПРОПУСНЕТЕ ТОВА ВИДЕО!!! Микротоналната музика е музика, в която се използват интервали на стъпки по-малки от полутон. Сама по себе си, темата е достатъчна поне за 10 статии, но тъй като това е кратък обзор, по-добре се насладете на произведението.

8. Диджериду

Не-толкова-непознат инструмент предвид хипстърската busker култура. Сигурно сте виждали, насам-натам, младежи с раста и дълги дървени тръби. Това е инструмент с хилядолетна история и е от другия край на света (Австралия).

9. Инуитско гърлено пеене

Инуитите са ескимоски народи. При тях се наблюдава много интересен стил на гърлено пеене, което повечето представители на Западния свят биха намерили за странно и дори плашещо.