Tape – нова лентова симулация от Softube

Време за четене на статията: 3 мин.

На 7-ми юни, шведските производители Softube анонсираха появата на лентовата симулация TAPE. TAPE e гъвкава емулация, която включва три типа магнетофони с ясно разграничима звучност и някои уникални функционалности. Интерфейсът е изчистен и интуитивен, а цената е примамлива. Благодарни сме на Softube, че ни предоставиха възможност да направим ревю на TAPE, затова нека не се бавим повече, а да започваме.

Лентата

Повечето от вас са наясно, но за тези, които се чудят какво е лентова симулация и защо се използва ще опитам да внеса разяснение в няколко реда. Преди появата на съвременните начини за съхранение на информация и дигитализиране, записаните аудио сигнали са се съхранявали на физически носител – магнитна лента. Магнитният запис е един от прешлените в гръбнака на модерните технологии за запис на данни. Корените на първите опити за магнитен запис можем да проследим назад до 30-те години на миналия век.

Поглед назад към бъдещето

Тенденцията и опитите за дигитализиране на свойствата на аналоговата апаратура не са от скоро. Магнетофоните също попадат под този прицел. Главната цел е да се пресъздаде мекотата, топлотата, а на моменти и сатурацията, шумът и отклоненията, които внасят магнетофоните в записа. До момента на пазара има много лентови симулации, както от по-големите производители, така и от по-малките. Повечето от нас са запознати с емулациите на UAD, Waves, Crane Song, Slate, U-He и др., но нека видим кандидатурата на Softube.

TAPE

След години разработка, Softube най-накрая ни зарадваха със собствена лентова симулация. Изкусно моделираните елементи на аналогови, различни по звучност магнетофони са прибавени към неангажиращ и креативен интерфейс и резултатът е една отличаваща се лентова симулация. Три са пресъздадените машини, и въпреки че конкретните производители и модели са скрити от Softube ги описват така:
Type A – класически швейцарски магнетофон с линейна характеристика и прецизност. По мое мнение това трябва да е NAGRA или може би STUDDER.
Type B – по-цветна и добавяща характер лента, с топлина и мекота в ниските. Мисля, че това е AMPEX.
Type C – Тук със сигурност говорим за EMI BTR и цялата й винтидж звучност.

Интерфейс

Наличието на аналогов магнетофон в студиото увеличава фън шуй-то с поне 10 единици, а в стила на всички ленти Softube са се погрижили TAPE да изглежда адекватно. Отвъд въртящите се ролки, които допълват дизайна, разполагаме и с VU измерители, които могат да показват изходното ниво или количеството на хармоничните изкривявания. Налична е AMOUNT контрола, с която регулираме изкривяването. ВНИМАНИЕ! ВИСОК AMOUNT МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЖЕЛАНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ! Това ни предупреждават от Softube… Чрез TYPE селектора избираме коя от споменатите по-горе емулации да е активна. TAPE SPEED е настройката за бързина на въртене на ролките. Скорост 30 IPS (inch per second) или 15 IPS са подходящи за мастеринг или за крайно процесиране на master bus. 7,5 IPS и надолу вършат чудесна работа, ако търсим по-топъл и сочен звук.

RC-1 Remote Control

Това представлява “скритото” меню с настройки на TAPE. Името идва от опцията за контрол с дистанционно на някои магнетофони. Дистанционно с инфрачервен лъч, все пак говорим за pre-wifi/bluetooth/cloud и т.н. ерата. Така де, в това подменю са поместени опции като входен и изходен гейн. NOISE On/Off превключвател за шум. Чрез RUN/STOP можем да получим специфичния tape stop/start ефект, а бутоните могат и да бъдат автоматизирани за целта. CROSSTALK е параметър, контролиращ прослушването между ляв и десен канал. HIGH FREQ. TRIM ни дава възможност да компенсираме прекомерно повдигане, при конкретна употреба, във високите честоти. SPEED/STABILITY е опцията, с която можем да влияем на износването на лентата и флуктуации в скоростта на ролките. Въпреки че лентата е надежден носител на информация, тя деградира във времето, а ако е изложена на неблагоприятни условия процесът се скъсява. Не на последно място имаме и DRY/WET контрол.

В заключение

Въпреки наличието на много лентови симулации на пазара, Softube запазват мястото си с елегантната и функционална изработка на TAPE. Плъгинът е удобен за работа и води до задоволителни резултати! Наличен е като VST, VST3, AU и AAX Native плъгин с цена от $99, а само до 30-ти юни е на преференциална цена от $79. Както винаги, можете да се възползвате от 20-дневен тестови период. Повече информация може да намерите в сайта на Softube. Благодарим още веднъж за възможността да направим ревю на TAPE, благодарим и на вас, че отделихте внимание. Ще се радвам да споделите мнения и коментари за лентите, които сте използвали. До следващата публикация!