Roland TR-909 модификации

Време за четене на статията: 1 мин.

 

Легендата на Roland

Да, Roland TR-909 е легенда. И въпреки непрекъснато излизащите претворения, оригиналът, който бива произвеждан само една година от 1984 до 1985, продължава да бъде все така търсена от съвременните музиканти машина.

За щастие на притежателите й обаче (както и на бъдещите такива) вече има варианти, които предлагат комплекти за ъпгрейд и които ще подобрят функционалността на машината и най-вероятно ще удължат живота й.

Модификации? Нужни ли са те?

Един от основните проблеми на TR-909 е запазването и съхранението на шаблони. Без наличието на външно запаметяващо устройство машината няма достатъчно място, а това кара потребителите да въвеждат вече създадените от тях ритми наново след като изключат и стартират пак TR-909. Неприятен е и случаят, когато backup-батерията вече е напълно изтощена и потребителите губят цялата вътрешна памет.

Допълнителните проблеми, които TR-909 често проявява, са отказът на фърмуера на ROM чипа, MIDI портът, който не може да управлява два по-дълги кабела, както и неработещите LED сегменти по дисплея. Ако проблемът е при чипа на фърмуера, то той трябва да бъде закупен и подменен, а ако не сте боравили с поялник и се страхувате да го отпоите сами, може да се наложи да посетите оторизиран сервиз. Проблемът с MIDI също има решение, но често то е свързано с инсталацията на допълнителни устройства.

Има ли решение?

Според производителите на този пакет за модифициране от Modlin Beat – решение има! И предимството е в това, че за инсталацията не са ви нужни никакви допълнителни части, и още по-важното – никакви познания по електроника. Промените, които ще бъдат направени, по никакъв начин няма да са необратими, защото единствено ще трябва да отстраните старата част и да запоите новата. Съществуват пет модификации за всеки един от гореизброените проблеми, а видеото по-долу ще ги представи накратко. На него също така ще видите и една котка 🙂

Повече информация можете да намерите тук.