elysia karakter – нечуван сатуратор

Време за четене на статията: 3 мин.

Съвсем скоро elysia и Plugin Alliance анонсираха появата на сатураторът karakter. Плъгинът е моделиран по образец на едноименното хардуерно устройство. Всъщност устройствата са две, както и плъгините са два, и идват в пакет – karakter mix и karakter master. Не се подвеждайте прибързано, не става въпрос за употребата им при процес на миксинг или мастеринг, а по-скоро при използването им при моно или стерео източници. Освен това, master версията разполага и с M/S възможности. До момента всичко звучи ОК, но нека видим кое е това, което прави karakter толкова “характерен”.

Достоверна емулация

Това сте го чували хиляди пъти и звучи като прах в очите. Но всъщност да се направи емулация не е никак лесно. Процесът е сложен и дълъг, а за това как точно става бихме могли да напишен безброй статии. Всеки един елемент от схемата на хардуерното устройство е бил моделиран и впоследствие напаснат до такава степен, че сглобената система да наподоби максимално близко първоизточника си. Обличането в интерфейс и вкарването на кода в плъгин формат е лесната работа…

karakter-но

Да имаш характер обикновено означава да се отличаваш. Именно това прави и плъгинът. В следващите редове ще погледнем по надълбоко във възможностите му. Изключително интересно ми беше да разбера, че плъгинът работи с постоянен oversampling, който е в зависимост от sampre rate-a на проекта ви. За проекти под 50 kHz – налице е 4x oversampling. За проекти под 100 kHz – 2x.

Интерфейс

Типично за Elysia, софтуерните емулации наподобяват изгледа на хардуерните устройства. Това важи с пълна сила и при karakter. Елегантният и изчистен дизайн е запазен, а красивите потенциометри почти оставят усещане за тактилен досег. Както казахме по-горе, karakter има две проявления – mix и master. Те са идентични и за целта на публикацията ще разгледаме master варианта. В този вид, karakter е двуканален процесор с възможност за стерео L/R или M/S процесиране. Автоматично можем да го наречем M/S сатуратор.

Пръв поглед

karakter master предоставя 4 възможни режима на работа – linked stereo, unlinked stereo, linked M/S и unlinked M/S. Превключването става от бутоните M/S Mode и Stereo Link. Основни контроли за управление са: Drive, който определя интензитета на сатурация, дистортиране или УНИЩОЖЕНИЕ (както пишат разработчиците); Color е съотношението между обертонове и честоти – пълно ляво за повече омазване, пълно дясно за повече разкъсване; Gain – гейн контрола на изходното ниво; Mix, закъде без него – съотношение между процесиран и суров сигнал. Наличен е и bypass бутон за всеки канал.

FET Shred и Turbo Boost

Лично за мен това е най-интересната част от плъгина. При нормална работа, karakter генерира умерени хармонични изкривявания, даващи резултат в симетрични изкривявания. Това подплътява звука, без да го нарани. С лек Drive може да се получи и ефект на лимитиране, при който сатурацията реже върховете на peak-овете. При FET Shred режим претоварването приема асиметрична характеристика и се наблюдава усилване на четните хармоници. Звукът наподобява леко претоварен лампов усилвател. Turbo Boost е още по-краен от FET Shred. Тук наблюдаваме повече несиметрични изкривявания, а резултатът е подходящ за брутални звуци.

Допълнителни настройки

Освен настройките по отношение на звука, са налични и няколко удобни при употреба опции. Четири са възможните настройки при една инстанция на плъгина, а смяната е лесно осъществима чрез A/B/C/D бутони (които също така могат да бъдат автоматизирани). Разполагаме и с до 32 стъпки връщане назад за всички параметри. Разбира се, има и master bypass бутон. Винаги е добре да bypass-ваме от време на време.

В заключение

Останах очарован от възможностите и лекотата при употребата на karakter. Звучността му е неподправена и на моменти твърде убедителна за софтуерно решение от типа сатуратор. Дори като такъв, допълнителните му настройки разширяват възможните му употреби от мека добавка на детайл до брутално раздиращо чудовище. Karakter е наличен при преференциална цена от $129 (регулярната е $199) в онлайн магазина на Plugin Alliance и както винаги може да се възползвате от двуседмична пробна версия. Благодарим на Plugin Alliance за възможността да направим ревю на karakter! Ще се радваме да споделите вашите мнения и впечатление в коментарите.