Новият синтезатор PolyM от XILS-lab | E-Music Bulgaria

Време за четене на статията: 2 мин.

PolyM е най-новата хардуерна емулация на френските разработчици XILS-lab. Както сами можем да се досетим от заглавието, на прицел е легендарният синтезатор Polymoog. Бъдейки един от първите полифонични синтезатори, Polymoog завинаги остава в залата на славата. Годината му на производство е далечната 1975, а ако искате да се подсетите за звученето му, пуснете си Cars на Gary Numan.

XILS-lab

Тъй като това е първата публикация за XILS-lab, ще си позволя да спомена малко повече информация за френските разработчици. Richard Devine, Jean-Michel Jarre, The Cinematic Orchestra… Всичките те са се доверили на софтуерните решения на XILS-lab. Преди да създаде компанията, основателят на XILS-lab, Кзавие Удин, работи за най-големите разработчици на аудио софтуер.

Polymoog

След годините на монофонизма в синтезаторите, Moog изгряват с едно от първите решения в лицето на Polymoog. Цената му тогава е била главозамайващите $5,295. По своята същност, синтезаторът е субтрактивен с легендарния 24 dB/oct филтър на Moog. Интересно е, че е имал само девет пресета, които, разбира се, са подлежали на промени. Въпреки че модифицираните пресети не могли да бъдат запаметявани, и напук на всички лимитации, Poolymoog оставя своята следа на алеята на славата като първенец сред полифоничните синтезатори.

Симулацията

Може би звуча клиширано като казвам, че хардуерната емулация е достоверна, но за направата на PolyM са моделирани над 71 чипа и елементи. Всичко, от осцилатори, филтри, обвиващи криви до ефекти и резонатори, е умело изпипано от XILS-lab, за да донесе оптимално реалистично изживяване при употреба.

Интерфейс

Съвсем по модела на Polymoog, софтуерното решение е с дизайн, напомнящ на хардуера. Функционални добавки не липсват, но цялостното усещане е с винтидж нотка. Потенциометрите, или по-скоро плъзгачите, в този случай, са много – при първото включване на плъгина се почувствах като в самолетна кабина: “Уау колко много копчета!”. More knobs, more fun, както са казали.

Функционалности

Polymoog е разработен на принципа на top octave division по модел на тогавашните електро органи. В най-общи линии, високочестотен осцилатор (от порядъка на 1-2 MHz) е разделен на 12-те степени в равномерно темперираната скала, след което всеки резултат се дели на 2 до постигане на тоновете в слуховия диапазон. PolyM разполага с два такива осцилатора, които могат да бъдат синхронизирани и сфазирани помежду си. Или пък не, ако търсим phasing ефект.

Резонаторната секция RESONATORS дава възможност за три параметрични филтъра преди крайния усилвател. А VCF секцията е 24 dB/oct Low Pass филтър по алгоритъма за нулево закъснение на XILS-lab.

В менюто с допълнителни настройки намираме и модулационна матрица с 9 направления, шест от които са напълно програмируеми от ползвателя. Тук са поместени и вградените Reverb, Delay и Phaser ефекти.

В заключение

XILS-lab PolyM е ветеран сред полифоничните синтезатори. Характерът му е отличаващ се и на моменти дори арогантен. Винтидж усещане лъха от всеки един бутон, а звукът му може да ни върне 50 години назад. PolyM е наличен в 32 и 64 битов вариант за форматите VST, AU и AAX. Регулярната му цена е €149, а до 31 Август може да се възползвате от 30% отстъпка и промоционална цена €99 в сайта на XILS-lab. Благодарим на XILS-lab за предоставената възможност да направим ревю на PolyM.