bx_console G е новата SSL channel симулация

Време за четене на статията: 3 мин.

bx_channel G е софтуерна симулация на канал от смесителен пулт SSL, серия G, предоставен ни от Brainworx. Въпреки че SSL channel strip-овете са едно от най-емулираните неща, bx_console G, типично за Brainworx, успява да ни изненада с функционалност отвъд очакваното. В настоящата статия ще разгледаме по-подробно какво всъщност е толкова впечатляващо. В много съкратен вариант, ето и най-важните точки:

  • Симулира 72 отделни канала на SSL G смесителен пулт
  • Пълен channel strip, вкл. HPF и LPF филтри, Comp/Limiter, Expander/Gate, 4-лентов еквалайзер
  • Патенотованата от Brainworx ТМТ (Tolerance Modelling Technology) технология осигуряваща различно поведение на всеки канал по начин наподобяващ аналоговата апаратура
  • Добавени превключваеми елементи от SSL смесителни пултове тип E
  • Допълнителна функционалност за M/S прослушване
  • Добавена опция за смяна на версиите на еквалайзера – оранжева и розова

Навярно не е нужно да описвам защо SSL смесителните пултове са едни от най-реномираните в целия свят. И до ден днешен оставят траен отпечатък в безброй аудио продукции. Филип написа интересна статия за GAS синдрома, ако сте я пропуснали – ето я тук. SSL конзолите са нещо като Ferrari, Lamborghini, Tesla… Всеки би искал, но е ясно, че трудно би си позволил…

GAS синдром

Но все пак, не сме в тази статия, за да точим лиги по хай-енд аналогова апаратура, а за да разгледаме прекрасния нов плъгин от Brainworx bx_console G.

Интерфейс

При симулациите на SSL channel strip винаги ми е бил интересен подходът при разполагане на иначе дългата верига прибори, така че да се смести в дисплея и да е с достатъчно големи бутони/контроли. Всички производители подхождат по сходен, но и различващ се начин. При bx_console G бутоните и потенциометрите се открояват и са достатъчно големи. Отделните секции са ясно разграничими, а накрая имаме VU, dBu, gain reduction и expand нивоизмерители. Визията е стегната, елегантна, притежава SSL-ски привкус. Оценявам 9/10, и то само защото ме е яд, че не мога да я пипна.

Функционалност

Няма да преминавам през абсолютно всички параметри и възможности, защото повечето от тях са ви ясни като концепция. По-скоро ще се фокусирам върху нововъведенията от Brainworx и уникалните неща около bx_console G.

Tolerance Modeling Technology е разработена и патентована от Brainworx технология за симулиране на поведението на различните канали при аналоговите смесителни конзоли. Това добавя възможните леки фазови отклонения и честотна характеристика, които бихме очаквали да чуем при смесителните конзоли от серия G. bx_console G е разработен възможно най-лек за процесора, което ни позволява да ползваме до 72 различно звучащи канали. Най-близкото, което се сещам, е аналогия с NLS на Waves.

Хибридно EQ през годините. Вградените еквалайзери са варирали преминавайки през различни ревизии, всяка със свой собствен цвят и звучност. bx_console G ни дава възможност да превключваме между Оранжевата и Розовата версия на еквалайзерите. Но това не са само цветове на капачките на потенциометрите. Orange версията се появява след 1983 година и е разработена от SSL с цел да наподоби легендарните Pultec еквалайзиери. Pink версията пък добавя бутон за промяна в честотата на LMF и HMF филтрите, съответно /3 и *3. За всяка една инстанция на bx_console G може да използвате различните ревизии на EQ-то.

Вариации и в Comp секцията. С един клик може да сменяме VCA компресора между такъв от серия G или серия E. Освен това компресорът има добавена Wet/Dry контрола за удобство при паралелна компресия. Допълнителен HPF филтър и втори Rel2 release потенциометър ни пази от “припомпването”. Малкото бутонче THD, което седи горе от дясно пък добавя цвят, сатурация и плътност.

Двустепенният Stereo Mode бутон ни дава възможност да изберем Analog или Digital поведение на стереото. При първия вариант се използват два съседни TMT моделирани канали и ефектът е по-пространствен и дълбок звук. При Digital двата канала са идентични и теоретично водят до перфектно дигитално стерео. Random Channel One и All ни позволяват бързо да назначим различни TMT моделирани канали за отворената или за всички инстанции на bx_console G.

Още допълнения

Както в повечето плъгини, имаме опция за Undo и Redo. Налични са и 4 позиции за бързо запаметяване на пресети A/B/C/D. Специална добавка е и възможността да прослушваме информацията само в Mid или Side канала.

bx_console G

Плъгинът е наличен за Native и DSP AAX, AU и VST формати, и както винаги може да се въползвате от 14-дневна безплатна пробна версия. Регулярната цена на bx_console G e $299.00, а до 30 сшоептември цената е преференциална в размер на $179.00

Звукови примери може да чуете тук: