ADX TRAX Pro 3 SP от Audionamix

Време за четене на статията: 3 мин.

В тази публикация ще обърнем внимание на ADX Trax Pro 3 SP от Audionamix. Това е приложение за разделяне и изваждане на вокали или реч от вече смесени или записани аудио файлове. На всички ни се е случвало да ни питат: “Абе можеш ли да махнеш вокалите от това парче?”, но кога за последно получихте задоволителен резултат при опит за подобна операция? Audionamix ни предоставят възможно най-усъвършенстваните инструменти за това.

Audionamix

Ще отделя цял абзац на разработчиците, защото го заслужават. Компанията е базирана в Париж и Лос Анджелис и е лидер в софтуерните решения за разделяне и изолиране на компоненти от аудио файлове. Патентованата им ADX технология намира приложение във филмовата, музикалната и броудкаст индустриите. Когато за пръв път видях техен продукт си казах: “Уау, това звучи като извънземна технология”. И, разбира се, с клиенти като Warner, Universal, 20th Century Fox, MGM, Paramount, CBS, MIRAMAX, и др., няма как да отхвърлим софтуерните решения на Audionamix с етикет “маркетингов трик”. Audionamix са в топ 5 на любимите ми разработчици.

ADX TRAX 3 PRO SP

ADX TRAX 3 PRO SP е първият пълноценен софтуер за изолиране на говор от аудио файлове. Функционалността му е приложима там, където другите варианти за изолиране на говор не са. Базиран е на машинно самообучение и, за разлика от конкурентите, учи и шума, а не само полезния сигнал. Възможностите му обаче не се ограничават само до говор. TRAX PRO SP е надграден върху TRAX PRO, който е специализиран при изолирането на мелодично съдържание от вече смесени файлове. Както се досещаме, TRAX PRO SP умее и да изолира вокали или други мелодични мотиви, което го прави изключително примамлив за продуценти, DJ-и и артисти. Интересното е, че всичко това става чрез безразрушително редактиране (non-destructive editing).

Интерфейс

Изгледът е привидно фамилиарен, но само привидно. Заглеждайки се повече, в мен се зароди усещането за хирургична прецизност при правилна употреба и недооценена бъркотия при неправилна. Основната работа се извършва на три етапа. Първият етап е Separate. Това е анализ и базисна изолация на избрания елемент. При нея се формират два трака – на фоновия шум/музика и на гласа. На спектрограма се очертава базисна направляваща крива, която следва гласа. На втория етап, Process, разполагаме със стандартни инструменти за редактиране, чрез които можем да усъвършенстваме базисната направляваща крива и евентуално да направим втора по-прецизна екстракция. За финал, имаме трета фаза, или Spectral редактиране. Тук можем лесно и бързо да преместим материал от пистата с говора в пистата с фоновия шум/музика. Тук голямо внимание изисква Pan-Specific View. С негова помощ можем да видим и редактираме спектрограмата за сигнала само в определна част от стерео панорамата.

Експортване и финализиране

Когато сме постигнали желания резултат, имаме вариант да експортнем файлове в няколко варианта. При леко променен баланс вокали/музика или говор/фонов шум, можем да експортнем направо готовия микс с Bounce Mix to Disk. Разбира се, имаме вариант да експортнем и всичко поотделно. Audionamix предвидливо са добавили и директен експорт към STEMS. Все пак, голяма част от потенциалните клиенти са DJ-и.

Допълнителна информация

Нужно е да споделя, че ADX TRAX PRO 3 SP е наличен като самостоятелен софтуер и е само за Mac OS операционни системи. Системните изисквания не са особено големи, но са нужни поне 8 GB RAM. ADX TRAX PRO 3 SP е наличен в онлайн магазина на Audionamix на цена от $999, но може да се възползвате и от гъвкави месечни или годишни абонаменти.

Благодарни сме на Audionamix за възможността да направим преглед на ADX TRAX PRO 3 SP.

Като за истински финал, прегледайте следното видео: