VocALign Pro от Synchro Arts

Време за четене на статията: 3 мин.

 

VocALign Pro е автоматизирано софтуерно решение за времево напасване на два или повече аудио сигнала, разработено от Synchro Arts. Приложенията му са широки и се простират от аудио пост-продукцията за филми до музикалната продукция на песни и др. Включват следните полета: синхронизиране при презапис на диалог, синхронизиране на беквокалите един с друг, синхронизиране на дублажи, ритмизиране изпълнението на жив барабанист по образец на лууп. Общо взето, безброй. В следващите редове ще разгледаме как точно става “магията” и с какво VocALign е толкова уникален.

Над 20 години история

От 1995 г. VocAlign е в регулярна употреба в професионални TV и аудио студия. Ненадминатата му производителност и времето, което пести, го прави все по-търсен и предпочитан пред алтернативата да се напасват и монтират вокали и гласове чрез ръчно рязане и местене. Както знаете, това е процес отнемащ МНОГО време, а и също така става доста скучен и дори дразнещ след един определен момент…

На чужд гръб и сто трака вокали са малко

Бяхме качили една такава смешна картинка във фейсбук, но по-лошото е, че тя е провокирана от реални ситуации, а тези ситуации изпитваме често. Редовно се случва да се справяме с наслоени или дублирани в ляво и дясно вокали. Какво става обаче, когато изпълнението не е било добро и има чуваемо времево разминаване в изпяването спрямо главния вокал. Решението е – взимаме ножичката и fade tool-a, приближаваме вълната, предвиждаме доста време и започваме да кълцаме и наместваме.

Пестим време с VocALign

Тук на помощ идва VocALign. Усъвършенстваният му алгоритъм анализира Guide сигнал, за който можем да посочим основните вокали и автоматично намества Dub сигнал (дублаж) по основния вокал. Работата му е много ефективна и прозрачна. При правилна употреба не се появяват изкривявания във височината на тона. Разбира се, освен вокали VocALign е подходящ и за друг тип сигнали, например водещи инструменти, луупове с барабани и звукови ефекти.

“Черноработниците” в алгоритъма на VocALign

Допълнителни екстри

Освен привидно малкото опции за работа, VocALing включва и някои по-задълбочени настройки. Имаме възможността за Protected signal block, с която можем да маркираме секция от дублирания сигнал и така тя няма да бъде засегната от процесирането. Sync points пък ни позволяват да маркираме сегмент от аудио сигнала, който да бъде процесиран. Audio Preview опциите ни дават възможност да прослушваме Guide, Dub и процесирания сигнал поединично или в комбинация. Възможно е напасване на файлове с дължина до 5 минути.

Финални думи

Без да се замислям мога да кажа, че VocALign е от най-мощните софтуерни помощници, които могат да ни спестят много време! Горещо го препоръчвам на всеки, който се е нагърбвал с нелеката задача на вокална продукция, налагане на слоеве от вокали, напасване на дублажи и т.н. VocALign Pro е наличен в онлайн магазина на SynchroArts като AAX, AU, VST и RTAS плъгин за Windows и OS X. Цената му е €400, но може да се възползвате и от гъвкави предложения за наемане за определен период от време. Налична е и пробна версия.

Повече за VocALign, може да видите тук, a в следното видео, може да видите употребата му в DAW Studio One 3:

Using Vocalign Project 3 ARA with Studio One 3 from Synchro Arts on Vimeo.

Благодарим на екипа на SynchroArts за предоставената възможност да направим ревю на VocALign Pro!