Fugue Machine от Alexandernaut

В тази публикация ще разгледаме приложението Fugue Machine от разработчика Alexandernaut. Името на app-а идва от “фуга”. Фугата е музикална форма, особено популярна по времето на Барока. Във фугата се ползва композиционната техника наречена контрапункт. Контрапунктът е, в най-кратко описание, когато имаме две или повече мелодически линии, звучащи едновременно и създаващи хармония, но и с възможност да бъдат проследени поотделно. Контрапунктът е и вид полифонична текстура. Бас дръжа, че сте слушали поне една фуга през живота си. Ако сте слушали Бах, най-вероятно съм прав. Това встъпление беше необходимо, за да разберем смисъла заложен във Fugue Machine.

Multi-playhead piano roll

Fugue Machine е инструмент вдъхновен от композиционните техники използвани през Барока. Alexandernaut подхожда много елегантно, като превъплъщава и подсилва ролята на така познатия ни piano roll. Ако трябва с няколко думи да опиша Fugue Machine, то това е multiple playhead piano roll. Или – пишете една мелодия и я изпълнявате четири пъти едновременно, но в различни темпа и гласове. Включително можете да пуснете някоя от просвирващите глави да върви отзад напред, да я транспонирате, да я забързате или забавите.

Още

Приложението е с изключително интуитивен и удобен интерфейс, но в същото време разполага и с много функционалности и настройки. В същността си е сикуънсър, който е побран в piano roll и автоматично loop-ва всяка от четирите просвирващи глави. Имаме възможност да запаметяваме секвенциите като пресети. Изборът на темпо е в рамките 20 до 300 bpm. Можем да задаваме тоналности, скали и дължина на Loop-a. Fugue Machine разполага и с вграден ревербератор.

MIDI Out

Тук, според мен, идва и най-впечатляващата част. Въпреки че Fugue Machine разполага с вграден синтезатор на базови звуци, истинската мощ на апликацията е възможността да изпраща MIDI сигнал. В подробните настройки се намира опция за изключване на вградения синтезатор и опция за избиране на MIDI Out канал. Освен че можем да изберем MIDI канал за цялото приложение, можем да избираме и за всяка просвирваща глава поотделно. Fugue Machine може да приема и изпраща MIDI Clock и Control Change. Налична е и Ableton Link синхронизация.

В заключение

Независимо дали си падате по Бах или Шьонбер, Fugue Machine може да бъде едно забавно за експериментиране приложение, а ако добавим и усъвършенстваната му MIDI Out функционалност – защо не и помощник-генератор на музикални идеи. Имах удоволствието да бъда бета-тестър на приложението преди около 3 години – лично за мен това е едно от най-добрите iOS приложения свързани с музика. Налично е в AppStore на цена от $9.99.

Не на последно място – искам да благодаря на Alexandernaut за възможността да направим ревю на Fugue Machine.