MangledVerb от Eventide

Време за четене на статията: 2 мин.

MangledVerb е ново предложение от Eventide, което по съществото си е софтуерен ревербератор и кривящ ефект в едно. Името му идва от английското Mangle /ˈmaŋɡ(ə)l/ – разкъсвам, обезобразявам, смазвам от бой. Това ни е достатъчно, за да опишем и действието му – безскрупулен ривърб. Идеята за подобен плъгин е базирана на част от възможностите на хардуерния ефект-процесор на Eventide – H9. Нека разгледаме MangledVerb от по-близо. Като за начало, ето една диаграма с пътя на аудио сигнала:

Интерфейс

Интерфейсът е изчистен, подреден и логичен. Налични са ниворегулатори за входен и изходен сигнал, както и съпътстващите ги нивоизмерители. Разбира се, разполагаме и с Wet/Dry потенциометър. Контролите на ривърб секцията са: Decay, който ни позволява да настройм дължината на ривърба. Size, големина на помещението. Pre-Delay – закъснението преди достигането на сигнала до ривърб секцията. По подразбиране диапазона на Pre-Delay е в милисекунди(от 0 до 1500), но имаме възможност и за синхронизация с темпото на host софтуера.

В EQ секцията имаме два shelving филтъра за ниски и високи честоти и един полу-параметричен филтър за средните честоти. Дисторжън секцията е разделена на два типа изкривяване – Soft Clip и Overdrive. Имаме и Level контрола за крайното нивото на дисторжън секцията. Wobble потенциометъра контролира честотата и дълбочината на модулационен ефект, приложен на ривърба. С него можем да получим интересни “detune” резултати.

Последната по-интересна контрола е Ribbon. На всеки един от по-горните потенциометри, можем да зададем минимум и максимум, който да контролираме чрез Ribbon. Това дава възможност за бърза смяна и пренастройка на процесора, чрез автоматизирането само на един параметър. С бутонът Hotswitch можем да правим A/B смени между вече запзени настройки на MangledVerb. Tap е за tap tempo в режим на синхронизиране manual.

Присети

MangledVerb идва с 9 категории вградени присети, с общ брой над 180. Те включват банки с имена като “ефирни места”, “големи помещения”, “дисторжън”, “метални повърхности” и др. Най-голямо впечатление прави банката с артист присети на имена като Richard Devine, Kerry Leva, Vernon Reid и още.

За финал

MangledVerb е наличен като AAX/AU/VST плъгин за операционни системи Mac и Windows директно от онлайн магазина на Eventide, както и в абонаментния пакет Ensemble Subscription. Цената му в момента е $79. Ако желаете да го пробвате, може да се възползвате от 30-дневен тестови период!

Благодарим на Eventide за предоставената възможност да направим ревю на MangledVerb.