Ченъл стрип симулацията bx_console N

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази публикация ще разгледаме разработената от Brainworx ченъл стрип емулация bx_console N. Името загатва – bx_console N е симулация на канал от аналогова смесителна конзола Neve. По-точно Neve VXS. Конкретната конзола, която е симулирана, е с невероятна история! Дълго време е служила вярно в Skywalker Ranch (George Lucas), а понастоящем заема централно място в студиото на Brainworx в Леверкузен.

Освен реалистичното пресъздаване на Neve конзолата, bx_console N притежава и някои добавки, които не фигурират в хардуерния вариант. Dry/wet контрола за компресора, увеличен диапазон на LPF/HPF филтрите, възможности за рутиране и смяна в последователността на EQ и Dynamics секциите, и още.

Интерфейс

Всичко по интерфейса е много прегледно и подредено, а за финал имаме красив хромиран фейдър. bx_console N е разделен функционално на три части – динамична секция, еквализация и входно-изходни/др. настройки. Налични са нивоизмерители, както и gain reduction/expansion нива. В динамичната секция са поместени noise gate и компресорът. Еквалайзерът притежава четири честотни ленти. Две от тях са напълно параметрични и две полупараметрични. Освен това има LPF/HPF филтри. В последната секция се намират най-интересните настройки!

bx_console N използва технологията TMT (Tolerance Modeling Technology), която ни позволява да използваме 72 различни канала, колкото са и в хардуерното устройство. Всеки един от тях е симулиран поотделно поради минималните разлики в компонентите. От Brainworx не пропускат да вкарат и нотка хумор. Някои от каналите изобразяват малка пръчица, която държи бутоните от еквалайзера включени (това е шега свързана с масово дефектиране на този тип бутони в хардуера). V Gain  функцията пък е контролата, с която влияем на аналоговото шумене на ченъл стрипа. CEO-то на Brainworx, и настоящ собственик на моделираната Neve VXS, сподели интересен прийом – увеличаване V Gain на макс и гейтване на шума от каналите.

С THD добавяме хармонични изкривявания, които могат да сатурират и удебелят звука, който процесираме. Имаме и голям червен Mute бутон, бутон за обръщане на фазата и опция за смяна на показанията от крайните нивоизимерители (Input/Output). Във връзка с работата на TMT са изведени бутоните One и All, които отговарят за назначаването на определен номер симулиран канал на конкретната инстанция на bx_console N.

Финал

bx_console N е наличен като VST/AU/AAX плъгин и е на цена от $299 в онлайн магазина на Plugin Alliance. Предвиден и 14-дневен тестови период за всички, които желаят да изпробват bx_console N. А в плейлиста отдолу може да чуете някои звукови примери.

А тук можете да погледнете статията ни за bx_console G – симулацията на ченъл стрип от конзола SSL:

bx_console G е новата SSL channel симулация