Eventide FL201 Flanger

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази публикация ще разгледаме софтуерния фленджър на Eventide FL201, който е създаден по модел на хардуерното устройство Eventide Clockworks Instant Flanger, появило се за пръв път през 1976 година.

Flanger

Името му идва от flange – ролката, на която е навита магнитната лента за магнетофоните. Фленджър ефектът е създаден през 60-те години на миналия век при опит за синхронизиране на два магнетофона. Заради леките разминавания в скоростта на двете машини (а понякога и заради външна намеса и ръчно забавяне на някоя от ролките) се наблюдава фазово отклонение между двата сигнала, при което се получава гребенов филтър (comb filtering). Полученият резултат е интересен – металически звук и осезаема промяна на тембъра. В правилното съотношение, флендърът може да звучи много приятно, особено когато е приложен на китари, барабани и дори бас.

Софтуерен вариант

Това е един от редицата плъгини на Eventide, които пресъздават почти на 100% хардуерното устройство. Много се кефя на подобно моделиране – интерфейсът винаги е супер изчистен и разбираем. Започваме с контролите от ляво надясно. Feedback ни позволява да вкараме изходния сигнал във входа на процесора. Ефектът е много драстичен и трябва да се внимава. Bounce симулира реакцията на задвижващите мотори при промяна на скоростта им. Depth ни дава възможност да добавим директен сигнал към изходите на процесора. При MIN или MAX стойности, съотношението е 50/50. При нулева стойност, сигналът е 100% процесиран. FL201 разполага с вграден нискочестотен осцилатор (0.05 Hz до 20 Hz). Фазовите отклонения могат да бъдат контролирани и ръчно чрез MANUAL контролата. REMOTE CONTROL дава възможност да използваме MIDI CC1, за да контролираме manual-a. Envelope Follower-a е настройката за автоматично включване на флендж ефекта спрямо нивото на входния сигнал. Тук имаме контрол над точката на задействане и времето за decay на фленджъра.

FL201 е фабирчно зареден с над 70 присета, които варират от лек фленджинг до рязко и грубовато тембрално текстуриране.

Финално

Eventide FL201 е наличен като AAX/AU/VST плъгин за операционни системи Win и OS X, като за момента е ексклузивна част от пакета Eventide Anthology XI и от абонамента Eventide Ensemble.