Eventide PS101 Instant Phaser

Време за четене на статията: 1 мин.

Eventide PS101 Instant Phaser е софтуерен фейзър, който е създаден по модел на Eventide Clockworks Instant Phaser. Появява се през 1971 година и остава в производство до 1977 година. Instant Phaser е един от първите масово употребявани фейзъри. Никъде не намерих информация защо са го кръстили “Instant”, но някак си възприех, че е instant, защото мигновено стигаш до нужния резултат. PS101 Instant Phaser е удобен за употреба и е много лек.

Phaser

Фейзърът е случайно открит ефект при опит за пресъздаване на фленджър ефекта. Принципът му на работа е разделяне на сигнала с един или няколко all pass филтри (които манипулират само фазата, но не и амплитудата), а в резултат на внесеното закъснение от all pass филтрите се появяват спектрални прорези в сигнала. Когато честотата на филтрите се модулира, звукът се оцветява и променя драстично.

Софтуерен вариант

Както виждате, почти 100% от хардуерната версия е пресъздадена в софтуерния модел. Интерфейсът е винтидж, но е нагледен и разбираем. Depth параметърът променя съотношението на процесирания и суровия сигнал (от 50% dry/wet до 100% wet). Като източници на модулация можем да избираме от четири възможности. Първата е ръчен режим MANUAL, в който можем да влияем на фазовата промяна с въртенето на потенциометъра точно в средата на плъгина. Втората опция е OSCILATOR – както се досещате, Instant Phaser има вграден нискочестотен осцилатор, който може да бъде източник на модулация. Envelope режимът ни позволява автоматично пускане на фейзър ефекта, когато входният сигнал надвиши определения THRESHOLD. Можем да контролираме модулацията и с MIDI CC1.

Финално

PS101 Instant Phaser е AAX/AU/VST плъгин за операционни системи OS X и Win и за момента е ексклузивна част от пакета Anthology XI, както и от Eventide Ensemble абонамента.