Eventide Omnipressor – динамичният звяр

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази публикация ще разгледаме софтуерния вариант на Eventide Omnipressor – бруталният динамичен манипулатор. Omnipressor-ът се появява за пръв път през 70-те години и представлява 2U рак маунт динамичен процесор. Възможностите му са gate-ване, компресия, лимитиране, експанзия и динамично обръщане, а фините му донастройки го правят наистина могъщ. Така успява бързо да намери мястото си в големите студиа.

Софтуерен вариант

Пресъздаването е абсолютно автентично. Запазени са всички настройки от хардуерното устройство, а нови не са добавяни. Интерфейсът е интуитивен и приятен на външен вид. В средата имаме голям нивоизмерител, а от двете му страни са основните настройки за управление. Threshold е точката на задействане на плъгина. Можем да калибрираме входния сигнал чрез бутоните Input Cal, съответно да го намалим с 10, 20 или 30 dB. Bass бутонът добавя Low-cut filter преди Omnipressor-а, така че да ограничи влиянието на ниските честоти върху работата му. Налични са Attack и Release контроли. Можем да избираме какво да се показва на нивоизмерителя с Meter Funct (I/O/GR).

Function е най-важният потенциометър за мен. От тук определяме какво всъщност да е Omnipressor – gate, expander, limiter, compressor или да обръща динамиката наобратно (-10 вход = +10 изход, +10 вход = -10 изход). Първите четири са ни познати, но обръщането на динамиката е нещото, което ни отваря нечувани възможности за манипулация на звука. Представете си само колко лесно се получават reverse-нати чинели или извънземни ефекти!

За да се ограничи бруталното въздействие на Omnipressor са налични двете ограничения Attenuation Limit и Gain Limit. Attenuation Limit слага лимит на максималната стойност, с която може да бъде намален сигналът във връзка с действието на Omnipressor. Gain Limit слага ограничение на максималното увеличение. Output Cal калибрира крайното изходно ниво на плъгина и ни дава възможност да усилим сигнала с +10, +20 или +30 dB.

Omnipressor разполага с над 50 присета, които са разделени тематично в категории спрямо действието на плъгина и спрямо инструмента, на който е удачно да се приложи – вокали, барабани, китари и т.н. Също така, запазването и извикването на присети става много удобно и лесно.

Финално

Eventide Omnipressor е наличен като AAX/AU/VST плъгин на цена от $149 в онлайн магазина на Eventide. Ако все още се чудите дали ще ви върши работа, можете да се възползвате от 3-дневна напълно функционална демо версия. Ще се радваме, ако споделите мнение, ако решите да го изпробвате.

Тук можете да чуете какво има да сподели създателят на Eventide Richard Factor относно Omnipressor.