Eventide Ultra Channel

Време за четене на статията: 2 мин.

Eventide Ultra Channel е модулен channel strip с възможност да гъвкаво рутиране и доста опции. Наличните компоненти са I/O gain, gate, два компресора, 5-лентов параметричен еквалайзер, pitch shifter и стерео delay. Преди да кажете, че ченъл стрип плъгините са старовремски, нека ви разкажа една история.

Озовах се в едно студио, в което имаше многоканален смесителен пулт SSL. Целта ни беше да смесим сравнително малко канали, използвайки предимно този пулт и малко от наличните външни устройства. До тогава се бях сблъсквал с дълъг ченъл стрип само под формата на плъгин. Усещането беше странно. От една страна се чувствах ограничен, но от друга – това ограничение ми даваше безкрайна свобода. Нямаше безброй слотове за Insert ефекти, както и набор от 50 000 плъгина. Всичко беше ясно, конкретно и наяве – Input>Gate>Comp>EQ>Send>Pan>Fader. Това “ограничение” те кара да извлечеш максимума от всяко едно звено, използвайки ушите си.

Компоненти на Ultra Channel

Като всеки смесителен пулт, започваме с gain и бутон за обръщане на поляритета. Следва Noise Gate със side chain функция (ако някой предложи адекватен превод на български на noise gate, ще получи директно една бира от нас). Нататък имаме компресор, който може да работи и като De-Esser и има допълнителната опция SAT (saturation), с която можем да прекривим леко изходния сигнал, за да го наситим. След стандартния компресор имаме втори компресор – Omnipressor. Оригиналният Omnipressor е мултифункционален динамичен манипулатор, докато вграденият в Ultra Channel си е по-скоро брутален компресор. Следва 5-канален параметричен еквалайзер. Всяка една честотна лента е с възможност да е modern или classic.

Всичките компоненти до момента могат да се пренареждат спрямо нашето желание. Последните три, обаче, са фиксирани и не могат да бъдат разменяни. Това са Micro Pitch Shift, Stereo Delays и Output секциите. Micro Pitch Shift ни позволява само с 4 контроли да постигнем интересна вариация в звучносттa, а Stereo Delays е стерео дилей. Output секцията има краен ниворегулатор и бутон XFORMER, който включва симулация на изходен трансформатор от аналогова конзола, който може приятно да прекриви изходния сигнал.

Още

Eventide UltraChannel е зареден с над 100 присета в различни категории, включително авторски присети на Richard Devine, Brian Montgomery и др.

UltraChannel е наличен като AAX/AU и VST плъгин на цена от $249 в онлайн магазина на Eventide. Също така е част от пакета Anthology XI и от абонаментния пакет Eventide Ensemble. За всеки, който иска да го изпробва, Eventide предвиждат 30-дневен тестови период!