Audionamix XTRAX STEMS

Време за четене на статията: 1 мин.


Audionamix е компания, чието мото е Separate to Create. Писали сме и друг път за техни продукти, но този път ще направим ревю на софтуерното решение Audionamix XTRAX STEMS, което служи за разделяне на вече смесен аудио материал на три stem-a. Вокали, мелодии и барабани.

Принцип на работа

Принципът му на работа е изключително олекотен. Импортвате желания файл, натискате  бутон за избор на алгоритъма, с който да работи XTRAX STEMS и сигналът бива автоматично разделен на три stem-a. След като алгоритъмът е разделил файловете, имаме възможност за базисно пресмесване на трите файла. Можем да манипулираме нивото и позицията в стерео панорамата. Налични са бутони Solo и Mute. Също така можем да експортваме и запазваме различни варианти и миксове на стемовете.

XTRAX STEMS разполага и с обичайната транспортна лента за навигиране в аудио файла. Можем и да луупваме избран регион. С бутонът SOURCE пък можем да чуем непроцесираният входен файл, такъв, какъвто сме го заредили първоначално.

Алгоритми

Както описахме по-горе, XTRAX STEMS разполага с няколко алгоритъма за работа. Те се делят на две групи – Automatic и Generic. Налични са и HQ версии на всяка една от групите. Основната разлика в работата на алгоритмите е в засичането на вокалите. Спрямо входния материал, може да се постигнат различни крайни резултати с всеки отделен алгоритъм. Най-добре експериментирайте до получаване на най-задоволителния резултат.

Финално

XTRAX STEMS е самостоятелно приложение, което е налично в онлайн магазина на Audionamix и дистрибуторската мрежа, на цена от $99. Работи само операционни системи Mac OS X 10.11 и нагоре и му е нужна бърза интернет свързаност, понеже процесиращите алгоритми са в сървър.

Предходните ни статии за продукти на Audionamix, може да намерите тук:

ADX TRAX Pro 3 SP от Audionamix

ADX Vocal Volume Control 3 от Audionamix