Sound Talks Vol. 1

Време за четене на статията: 2 мин.

На 27-ми януари се проведе пилотното издания на Sound Talks, което бе организирано от нас и Sound Ninja Music Academy. Мисията на това събитие, както и на всички предстоящи такива, е да дава глас на хора от аудио сферата, които имат какво да споделят като знание и опит. В рамките на 20-минутни панели и Q&A сесии си говорим за хардуер, софтуер, миксиране, продуциране, музициране и всичко около професионалното аудио. За това издание на събитието наш домакин бе столичният бар “ПЕТЪК”, на които специално изказваме благодарности. Благодарим и на Съвременни Бохеми,че заснеха отделните лекции и направиха страхотни снимки.

Това събитие съвпадна и с рождения ден на платформата ни. По повод едната ни година се разигра томбола, в която спонсорите ни от Plugin Boutique предоставиха награди на трима печеливши.

Темата, която бе избрана за начало на първото издание на Sound Talks, бе във връзка с пиратстването на аудио софтуер и на кого всъщност би могло да навреди пиратството. Тя бе представена от автора ни Венцислав Иванов, който чрез конкретни примери онагледи и показа вредите от това деяние – честно ли е, кой всъщност е ощетен и какви са вариантите за справяне с нуждата от пиратиране на софтуер:

Събитието продължи отново в посока софтуер за музициране, но този път на тема как да се сдобием със софтуер на добра цена. Боян Бойчев (Sound Ninja Music Academy, Sofia Beats) сподели как, къде и кога да намираме любимите си инструменти на значително по-ниски цени от обичайните, както и някои стратегии за оптимизиране разходите при покупка и абонамент за музикален софтуер. Ето какво сподели той:

Дръм-машината като лайв инструмент – това бе следващата тема, презентирана от един от един от водещите български барабанисти Васил Вутев. Той заменя традиционния комплект барабани с Akai MPC 1000 в част от живите си изпълнения и споделя за неговия метод – подбор на семпли, подреждане върху матрицата от падове и техника на изпълнение:

Пилотното издание на Sound Talks завърши с продуцентското дуо Борислав Тонев и Панчо Карамански, които поговориха за изкуството да продуцираш модерен поп. Те споделиха техники при записа и обработката на вокали, процесът на писане на мелодии, как да постигнем богат и изпипан звук на инструменталната продукция и още куп интересни неща:

Ако рядко ви се случва да си nerd-вате с някой относно хардуер/софтуер/продукционна техника, а ви сърби езика да споделите знанията и опита си по определена тема, ние ви каним на сцената на “Sound Talks”. Изпратете вашата кандидатура на soundtalksbg@gmail.com с кратко представяне и резюме на темата, по която искате да говорите. И не забравяйте да дойдете на второто издание на Sound Talks на 3-ти март – ще ви очакваме.