3D принтиран калъф за Pocket Operator

Време за четене на статията: 2 мин.

3D принтирането

Преди се смяташе, че 3D принтирането е технология на бъдещето и тя ще промени традиционния начин на производство на продуктите. С постепенното му навлизане на пазара, то промени работата на дизайнери, конструктори и проектанти, като им предостави възможността за по-бърз и по-гъвкав подход при разработването на прототипи и образци в сравнение с традиционните методи. През последните години много фирми излязоха на пазара и това позволи подобен род устройва да станат по-достъпни за обикновения човек посредством по-ниска цена. Дигиталната революция навлиза с адска скорост и всички невероятни постижения на дигиталните технологии вече можем да приемем за даденост. Но нека видим как тези технологии биха си взаимодействали с музиката.

Калъф за Pocket Operator

Позаинтересувах се как бих могъл да предпазя някой от малките и симпатични модели Pocket Operator-и. Въпреки че дори и без оригиналният предпазен калъф те изглеждат здрави като изработка, е добре да бъдат съхранявани в нещо, което ще предотврати евентуален натиск по дисплея или бутоните. Попаднах на интересно решение, което описва идеално страничния контур на “джобния оператор”, има ширина на стената от 2.5 мм, затворено e на дъното и има капак. Реших да потърся варианти за изработка на този модел, защото исках да мога да предпазя оператора по един напълно затворен начин. Въпросният модел на калъф идва с два варианта на капак – единият с толеранс от 0,4 мм, а другият – 0,2 мм., т.е. за по-хлабаво и съответно по-стегнато положение на затваряне.

За изработката на този модел беше използван PLA като материал. PLA (или от английски език polylactic acid) е вид полимер, считан за по-екологично чист и е идеален избор за прототипи, които нямат специални изисквания. Това е твърд материал, негъвкав и свойствата му се влошават, ако бъде оставен за дълго на слънце. Въпреки това се смята за много добър избор за изработката на концептуални прототипи и крайни продукти и е приятен на пипане с добър външен вид. Материалът позволява да се принтира с дебелина на слоя до 0.05 мм.

Цената на всички детайли по този проект възлиза на около 16 лв. За принтирането му беше използван десктоп 3D принтер, модел Wanhao Duplicator 5S mini, а файловете от проекта могат да бъдат свалени безплатно от тук.