Класически 303 звук с Phoscyon от D16 Group

Време за четене на статията: 2 мин.

 

Звукът на Roland TB-303 е един от най-легендарните и разпознаваеми звуци в музиката. Формирали са се цели жанрове, базирани на т.нар. acid бас линии, произвеждани от машинката TB-303. Първоначално идеята ѝ е била да е заместник на басистите, за да могат останалите от групата да репетират или концертират без наличието на жив басист, но множеството настройки и възможности отвели употребата ѝ в съвсем други посоки. Електронни музиканти започнали да експериментират и експлоатират TB-303 по най-различни креативни начини.

Налице са доста софтуерни емулации на TB-303, но фокусът на тази статия е да погледнем към Phoscyon от D16 Group. В следващите редове ще се запознаем с интерфейса и някои от възможностите му.

 

Phoscyon bassline synthesiser

Освен звукът на TB-303, визията му също е разпознаваема. Почти всички софтуерни симулации наподобяват изгледа на хардуерното устройство. Капачките на потенциометрите, бутоните, клавиатурата. Всичко в Phoscyon лъха на 303-ка. Разбира се, ако не сте работили никога с подобен музикален инструмент, първата среща е леко стряскаща. Хардуерният вариант не се слави с най-опростената и user friendly работна повърхност и сякаш всеки производител на софтуерна емулация иска да стигне до крайност и да емулира дори и това – объркващия интерфейс на TB-303.

Phoscyon е подсилен с няколко дисплея, допълнителни потенциометри и контроли за различни функции. От D16 са се опитали да ни улеснят и да спестят влизането в дълбоки подменюта и употребата на трудни за запомняне клавишни комбинации. Звукът и емулацията са неочаквано достоверни, а сайтът Acidvoice.com, който сравнява наличните на пазара симулации, оценява Phoscyon с 8/10!

Функции и възможности

Понеже TB-303 е подготвен за мобилна употреба и разполага с възможност за захранване от батерии, екипът на D16 е симулирал дори поведението на осцилаторите при почти изхабени батерии! Phoscyon може да се синхронизира към DAW Host или да бъде в самостоятелен режим, което го прави удобен при изпълнения на живо. Всеки един параметър може да бъде мапнат към MIDI контролер, а направените map-вания могат да се запаметяват като файл и да се зареждат повторно. Phoscyon се възползва и от добавен вграден дисторжън, който звучи брутално, когато е наложен върху киселинни бас линии.

Финал

Разработчик D16 Group Audio Software
Тип Софтуерен инструмент/синтезатор
Подтип Емулация на хардуер
Формат AU/VST
Платформи 32, 64-bit Win и Mac OS
Цена €59
Тип лицензиране активационен файл
Линк към онлайн магазина Линк

За всички желаещи – има възможност за напълно функционална временна тестова версия!

В този плейлист можете да чуете Phoscyon в действие: