Новостите в iZotope Ozone 8 Advanced

Време за четене на статията: 5 мин.

Продуктите от Ozone серията на iZotope са най-известни с приложенията си в In the Box мастерирането. Преди да продълим напред със статията за новостите в Ozone 8, ще си позволя едно отклонение. За пръв път се докоснах до продукт на iZotope през далечната 2001-ва, когато едно приятелче от детството ми показа много яка приставка за аудиоплеъра WinAmp. Тя се казваше Ozone и според него даваше възможност да се усили още повече нивото на възпроизвежданото аудио… Знаете, като деца ни интересуваше единствено колко силно е музиката и колко “бас” има. А така изглеждаше въпросната приставка:

Скачаме напред във времето и преминаваме през годините, в които Ozone се отвърждава като много разпространен избор за софтуерен мастеринг, подходящ за аматьори и професионалисти. През тези години, iZotope развиват Ozone линията и тя преминава през версия 3.0, 4, 5, 6, 7 за да стигне до най-новата версия – Ozone 8, която ще разгледаме в настоящата статия.

За тези от вас, които не познават Ozone, той представлява набор от плъгини (или съвкупност от тях в самостоятелно приложение), които са еквалайзер, динамичен еквалайзер, компресори, имиджъри, ексайтери, максимайзери, винтидж симулации и още. Приложението им е много широко и освен за мастъринг, вършат прекрасна работа и за смесване. Общо взето, пълен пакет от основните и най-нужни инструменти.

Няма да навлизам в детайли относно Ozone като цяло, но ще очертаем някои от характерните му сили. Почти всичко от съдържанието му може да оперира в multiband режим, както и в L/R и M/S режим. Въпреки заблуждаващо елементарния му интерфейс, имаме възможност за много прецизни настройки навсякъде, а модулите могат да бъдат пренареждани по наше желание. Продължаваме напред с новостите около iZotope Ozone 8.

Новости в O8

Първото, което забелязах, е промененият интерфейс. Генералният изглед и разположение са запазени до голяма степен, но цветовете и остротата на визуалните елементи са подсилени. Някой от старите модули имат добавени функционалност. Например Exciter модулът има нов режимAnalog, който добавя характерно звучене от SSL конзола. Също така, вече можем да избираме различен настройка на типа ексайтване за всяка от четирите честотни ленти. Максимайзърът има нов режим на работа – IRC LL, което идва от Low Latency и работата му е предвидена в случайте, когато се нуждаем от по-ниска латенция, внесена от лимитъра. Vintage Tape симулацията вече разполага и със скорост 7.5 IPS (инча на секунда). Това са само част от нововъведенията. Останалите новости са много сериозни и заслужават отделни параграфи.

Tonal Balance Control

Tonal Balance Control е инструмент за анализ, който визуализира всеобщата честотна харакетеристика на нашия трак и я наслагва и сравнява с друга целева такава. От iZotope са си поиграли да анализират хиляди модерни и класически хитове за да изведат общо три предварителни “шаблона”, с които да се сравняваме – Orchestral, Modern и Bass Heavy. Най-интересното е, че можем да вкарваме тракове по наш избор, които да служат за изготвянето на шаблон, който да наложим и да сравним. Тези шаблони могат да бъдат запаметявани и извиквани повторно.

Освен честотен, има и допълнителен индикатор, който следи дали ниските честоти са твърде динамични или прекалено компресирани. Това е Crest Factor сензора. Визуализирането на честотните ленти може да е в режим Broad или Fine, а допълнителна функционалност е опцията за дистанционно контролиране на еквалайзери, които са поставени на който и да е трак в проекта.

iZotope Spectral Shaper

Това е нов модул и плъгин, който буквално разлая кучетата и породи ожесточени спорове в интернет пространството. Според iZotope, Spectral Shaping-a е нов начин за динамично процесиране, който може да балансира честотно съдържание, както никой компресор или еквалайзер не може до момента. Можем да сравним работата му с работата на динамичен еквалайзер, но със съществената разлика, че Spectral Shaper-a разделя сигнала на 32 ленти спрямо скалата на Мел и за всяка една честотна лента има индивидуални филтри с индивидуални настройки (точка на задействане, преходни процеси и т.н.).

Фукционирането му може да премахне нежелана острота и грубост или да смекчи проблемна честотна област. Spectral Shaper работи в три режима – Light, Medium и Hard. Контролите му са точка на задействане, атака, отпускане и тон.  Честотната лента, в която да работи, местим и избираме ние. Можем да солираме както честотната лента, така и елементите, които премахва Spectral Shaper-a.

iZotope Master Assistant

Концепцията на тази функционалност отново е обект на разпалена полемика. Ако трябва да степенуваме всички нововъведения в iZotope 8, може би бих поставил master assistant-а на първо мяст. Но какво всъщност прави мастеринг асистента? За да избегнем спора от сега, ще кажа, че той НЕ мастерира вместо нас. Идеята му е да зададе адекватна отправна точка за започване на процес по мастъринг и да даде предложения за подредба на устройства по пътя на сигналния поток. С избора на целеви медиум за реализиране на финалния продук, master assistant-a може да даде и предложение за динамичния диапазон, спрямо това дали парчето е предназначено за стрийминг или за CD.

Колко пъти са искали от вас тракът да звучи като еди-кой-си трак? Продължаваме с още по-вълнуваща възможност на iZotope Master Assistant – задаване на референтен трак по наш избор. Това става като изберем опцията Reference и посочим избрания файл. iZotope Master Assistant анализира посочения файл и се опитва да даде предложения за максимално близко достигане на звученето и уеднаквяване на звучността на нашия трак с този от референцията.

Финално

Възможностите, които предоставя iZotope Ozone 8 Advanced са невъобразимо много! Не мога да се сетя за друг софтуер, който да изпълнява толкова функции. Ако разгледаме и възможността отделните модули да се ползват като самостоятелни плъгини, iZotope Ozone става подходящ и за още по-голям брой хора, занимаващи се с аудио. Ако не сте го пробвали, силно препоръчвам да опитате тестовия период!

Разработчик iZotope
Тип Плъгин/Самостоятелно приложение
Подтип Мастеринг
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $499
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк