Направи си сам: Акустични панели

Време за четене на статията: 3 мин.

В тази публикация ще разгледаме възможностите сами да си направим стенни абсорбиращи акустични панели за поставяне в домашното ни студио или мястото, на което музицираме и творим. Ще ви покажа нужните материали, ориентировъчната им цена, местата, от които са закупени материалите, както и начинът на сглобяване и подготвяне. Крайният резултат ще са панели с размери 129 см на 66 см.

Пространствената акустика е твърде сложна тематика, която няма как да разгледаме в една публикация и затова няма да навлизам в подробности. По-скоро ще се насочим към практическата част.

Акустично третиране

Това са конструктивни промени в помещение или съоръжение с цел повлияване на акустичните му свойства при разпространение на звук в него. Основните два типа въздействие са звукопоглъщане и разпръскване. Ще разгледаме първия тип. При звукопоглъщането, механичната енергия на разпространените звукови вълни се превръща в топлинна енергия и съответно се счита за погълната. За постигането на намеренията ни, ще използваме материал каменна вата, още известен като rockwool/stonewool.

Каменна вата

Предимно използвана в строителството като материал за топлоизолация, тя притежава и звукопоглъщащи свойства. Типовете варират спрямо производителя и модела, но най-често са указани в техническите характеристики на продукта. Ще ви споделя какво точно съм използвал аз за целите на публикацията. Минерална вата Geolan 50 кг/куб. м. с размери 120 см x 60 см x 5 см, закупена от Ангро Маркет. Цената е около 30 лв. за пакет от 10 листа, което е 7 кв. м. обща квадратура.

Закрепване на ватата

За да закрепя минералната вата за стените, я поставям в дървена рамка от летви. В HomeMax имат хубави, рендосани дървени летви с размери 2000 см х 6 см х 3 см. Цената им е около 6 лева за брой. В магазина предлагат срязване по размери на клиента срещу 0,50 лв на срез. Ако сте като мен и не ви се занимава или нямате нужните инструменти – даваме пари. За направата на рамка за един панел са нужни две дълги летви по 129 см и три по-къси по 60 см. Съответно за един панел ще ни трябват приблизително 2 и 1/3 летви = 14 лева. Разбира се, има и по-евтини варианти с нерендосани летви, разкроено ПДЧ и т.н., но реших да си спестя обикалянето по складовете за дървен материал.

Рамки и крепежи

Самите рамки се сглабят по елементарен начин. Нужни са ви винтоверт, рулетка, Г-образни планки и винтове. Закупих Г-образните планки за ъглите от ИТТ, но се намират и в кварталната железария. Цената им беше около 0,20 лв за брой. За панел са нужни около 6 до 8 броя. Трите къси летви влизат между двете дълги, за да се получи двукамерна рамка с вътрешни размери 60 см х 60 см, където влиза разрязано на две платно минерална вата. Спрямо начина на поставяне, опциите варират. Аз избрах окачване на стената с възможност за сваляне – тип картина. Във всеки горен край, от ляво и дясно на панелa, има по две О-куки с метрична резба, през които минава стоманено въже, което закачам на стената. В следващите снимки може да видите готовите рамки.

Довършване

Запълваме рамките с квадратните парчета вата. Ако сметките са точни, ватата ще влезе абсолютно точно и ще остане неподвижна. Последната стъпка е да тапицираме панелите с плат по избор. За целта използвах черен мрежест плат, закупен от склад за платове до Илиянци. Цената му беше около 6 лв. на линеен метър. Топовете са с ширина 2,20 м. За облицоването на един панел са нужни около 140 см дължина = 9 лв. Нужните инструменти са такер и ножица за отрязване на остатъците.

*Окачване на таван – Ако желаете да направите т.нар. cloud висящи панели, Ви препоръчвам анкерни О-куки на Fischer. Колкото и да са леки панелите, последното, което искаме е да паднат върху апаратурата или работното ни място заради лошо укрепване…

Крайно салдо

След краткото описание на нужното, ще теглим чертата. Като референция ще сметнем ориентировъчните разходи по един панел.
Вата – 3 лв.
Дървен материал/летви – 14 лв.
Крепежни елементи – 7 лв.
Плат – 9 лв.
Консумативи – 5 лв.
ОБЩО: 38 лв.

Финално

Ще се радвам да споделите в коментарите вашият опит за акустично третиране от типа “направи си сам”. Сигурен съм, че сте предприели и достигнали до интересни и функционални решения.