Нов поглед към миксинга с Neutron 2 Advanced от iZotope

Време за четене на статията: 3 мин.

iZotope Neutron 2 е иновативен инструмент за смесване, който представлява малко по-сложен и разнообразен ченъл стрип с доста компоненти. Принципът му е модулен, а компонентите му включват динамични устройства, еквалайзери, ексайтери и трансиент shaper-и. Главната му идея е да бъде помощник в смесването като ни предоставя всички нужни инструменти и възможности в лесен за навигация и удобен за управление интерфейс. Учудващо е колко много функционалности са поместени в интерфейса на Neutron 2 Advanced. Освен базовите прийоми за смесване, различните функционални добавки дават възможност и за прилагането на по-сложни похвати и продукционни техники.

С какво точно ни впечатли Neutron 2 ще прочетете в следващите редове.

Track Assistant

Функцията на Track Assistant-a е подобна на Master Assistant в Ozone 8 Advanced. Алгоритъм за машинно самообучение анализира избрана от нас част от аудио материала и дава предложение за разполагане и настройка на устройства по пътя на сигнала. Със стартирането на Track Assistant-a първоначално избираме типа инструмент, а след това и допълнителна настройка за цялостната звучност и интензитет на работа. След бърз анализ, Neutron 2 дава предложение, което може да ни послужи за отправна точка и да забързаме началото на креативния процес по миксиране.

Visual Mixer

Тази концепция е изключително иновативна и до момента не съм я срещал в друг софтуерен продукт. Както се подразбира от заглавието, става въпрос за “визуален миксер”. На X/Y координатна ос се разполагат всичките канали от микса, които имат поставен Neutron 2 или Neutron 2 Mix Tap плъгин. Mix Tap плъгина е олекотена възможност за добавяне на канал към Visual Mixer, когато не ни се налага да използваме някой от процесорите на ченъл стрип-а.

Употребата на Visual Mixer е много лесна. По хоризонталата разполагаме звука в стерео базата, а по вертикалата е неговото ниво. Всеки един елемент има възможност за Stereo Width разширяване. За момента изглежда, че Visual Mixer не прави нищо по-особено и всичко можем да постигнем и в самия DAW, но наистина интересната опция е Mix Snapshots. С нея създаваме три напълно независими и самостоятелни микса по отношение на разположението на елементите във Visual Mixer, които могат да се извикват с натискането на един бутон. За по-леки сесии, Visual Mixer върши идеална работа.

Tonal Balance Control и интеграцията на Neutron 2

За Tonal Balance Control споменахме в статията ни за Ozone 8 Advanced.

Tonal Balance Control е инструмент за анализ, който визуализира всеобщата честотна харакетеристика на нашия трак и я наслагва и сравнява с друга целева такава. От iZotope са си поиграли да анализират хиляди модерни и класически хитове за да изведат общо три предварителни “шаблона”, с които да се сравняваме – Orchestral, Modern и Bass Heavy. Най-интересното е, че можем да вкарваме тракове по наш избор, които да служат за изготвянето на шаблон, който да наложим и да сравним. Тези шаблони могат да бъдат запаметявани и извиквани повторно.

Tonal Balance Control е интегриран и работи с Neutron 2, което значи, че можем да достъпваме еквалайзерите на Neutron директно от допълнителното меню на Tonal Balance Control.

Други новости в Neutron 2

iZotope са от компаниите, които се вслушват в мненията на клиентите. Пример за положителния резултат от това е добавянето на Hysteresis настройката към Gate-a. Смело мога да кажа, че гейтa на Neutron 2 е един от най-яките гейтове на пазара в момента. Възможността му за multi band режим на работа, hysteresis-a и гъвкавите възможности за работа в side chain режим го правят супер универсален – както за употреба като по-креативен и разчупен динамичен процесор, така и за класически гейт.

De-masking

Друга много силна опция е добавянето на Masking опцията в еквалайзера. При стартирането ѝ се появява падащо меню, което показва всички канали, на които има поставен Neutron 2. При избран Masking канал се вижда застъпването на честоти и можем бързо да се ориентираме в кои честоти kick-а крие баса и съответно да приложим еквализация на единия, на другия или и на двата канала.

iZotope Neutron 2 Advanced е швейцарско ножче и приложенията му са толкова всеобхватни, че няма да ни стигнат и няколко статии, за да опишем всичките му възможности. В следващото видео може да видите Neutron 2 в действие.


Разработчик iZotope
Тип Плъгин
Подтип Набор от ефекти/Миксинг
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $499
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк