Doepfer Dark Energy III – сагата продължава

Време за четене на статията: 2 мин.

Немският производител Doepfer Musikelektronik неотдавна обяви появата на трета версия на Dark Energy. Това ще е един достоен наследник на десктоп монофоничния аналогов синтезатор Dark Energy II с няколко подобрения, съчетани в себе си. Подобно на предшественика си, който бе пуснат на пазара през 2012 г., Dark Energy III е самостоятелен монофоничен аналогов синтезатор с широкообхватна CV / Gate, MIDI и USB свързаност. Генерирането на звук и всички модулационни източници са 100% аналогови, като само вградените му MIDI/USB компоненти са цифрови (което така или иначе е необходимо). Всичко е вградено в здрава черна метална кутия с дървени страници, като тук са използвани висококачествени потенциометри с метални оси, за да бъдат здраво захванати към шасито, така че да няма няма хлабини. Dark Energy III е всъщност подобрена версия и като такава сега има отделни Reset LFO1 и Reset LFO 2 входове за двaтa нискочестотни осцилатора с цел съответната LFO вълнова форма да се нулира когато се постави сигнал от + 5V (или по-висок).

Voltage-controlled Amplifier

Всички аналогови синтезатори използват Voltage-controlled Amplifier (VCA) или това е усилвател, управляван с право напрежение (още подобни акроними можете да намерите тук) за динамично управление на силата на звука или нивото. Дизайнът на Dark Energy III на Doepfer се различава от предшественика си именно благодарение на неговия VCA, който има линейна контролна скала, за да регулира напрежението и да го направи по-ефикасен.

На разположение са няколко възможности за маршрутизации на сиглана – например VCO PW входът може да бъде преобразуван в линеен FM вход; или LFO / ADSR сигнали могат да бъдат използвани като изходи вместо един от LFO входовете. Всъщност (почти) всичко е възможно, включително различни VCO изходи (триъгълни, трионообразни или правоъгълни вълнови форми); VCO синхронизиращи входове, различни VCF изходи (нискочестотни и високочестотни пропускащи, както и лентово пропускащи); различни LFO изходи (триъгълни, правоъгълни); изход на обвисащи криви (ADSR); и два инвертора с вход / изход за обръщане на всеки сигнал, като ADSR или LFO.

Филтърът

Нещо, което е останало непроменено в Dark Energy III, това е филтърът. Всъщност неговият звукорегулиращ се VCF (филтър с напрежение) е централизиран около 12dB мултимодален филтър с нискочестотни и високочестотни пропускащи параметри, както и лентово пропускащи параметри, заедно с филтър за управление на режима за непрекъснат преход от нискочестотно към високочестотно пропускане. Неговият контрол посредством XFM (експоненциална честотна модулация) има функция за поляризация, при която източникът на модулация (LFO2 или ADSR) може да повлияе върху честотата на филтъра с положително или отрицателно поведение. Повече техническа информация можете да намерите от официалния документ, публикуват от производителя тук.

С други думи

Казано с други думи Dark Energy III доставя едно ефективно подобрение на висококачествения монофоничен аналогов синтезатор, продължавайки да се придържа към компактния дизайн на предшественика си. Въпреки, че не е инструмент за космически наблюдения, нито е подходящ за изследвания в областта на астрофизиката, този синтезатор би бил идеална компания в опита ни да погледнем към небето и да се опитаме да изразим видяното чрез звуците му.

Разработчик Doepfer Musikelektronic GmbH
Тип монофоничен синтезатор
Формат десктоп
Цена €479.00
Линк към онлайн магазина Онлайн магазин/дилъри