Melodyne 4.2 и ARA съвместимостта в Logic Pro X

Време за четене на статията: 3 мин.

По-рано този месец Celemony Software GmbH гордо анонсираха новата 4.2 версия на Melodyne и съпътстващата ARA съвместимост в Logic Pro X 10.4.2. Новината е голяма за всички потребители на Melodyne в Logic Pro X. Новостите се явяват значително спестяване на време при работа в сравнение с предходната версия. Прочетете повече в следващите редове.

За Melodyne

Melodyne е софтуерен инструмент под формата на плъгин и самостоятелно приложение, което се използва за монтаж на аудио файлове. С него промяната на височина на тона, продължителност, тембър, време за атака и още други параметри е много лесна. Най-широко застъпена и известна е употребата му при монтиране и тюнване на вокали, но възможностите му далеч не се ограничават до там. Освен за вокали, Melodyne реагира много добре и на различен тип мелодични и хармонични инструменти и дори перкусии.

Какво е ARA – Audio Random Access™

ARA е допълнителна функционалност на AU, VST и RTAS плъгини, която позволява по-добра комуникация между хост програмата и самия плъгин. Ако при обикновения процес на работа аудио сигналите се процесират от плъгините във времето на просвирване, то при ARA плъгинът има достъп до аудио информацията от целия файл и цялото времетраене. Това премахва нужната от трансфер и “сближава” DAW-а и съответния плъгин.

Audio Random Access™ е разработка на Celemony и PreSonus. Появява се за пръв път през 2011 година, първоначално е интегрирана в Studio One, но към днешна дата повечето от най-известните DAW-ове я поддържат. Идеята на ARA е много футуристична и може да доведе до преобръщане на работния процес, но за момента сравнително малко разработчици на плъгини са стъпили в това поле.

Melodyne 4.2

След краткото отклонение се връщаме към Melodyne и новостите около ARA интеграцията. Ето ги и тях:

  • Вече няма нужда да правим трансфери от който и да е аудио трак. Когато поставим Melodyne в Effect Insert-a, той автоматично разпознава цялата продължителност на аудио сигнала и я анализира мигновено.
  • Melodyne следва всички корекции, които нанасяме върху аудио файловете при евентуални промени в аранжимента, удължаване, копиране и поставяне на региони. Ако до скоро това беше постижимо само ако баунснем аудио региона след Melodyne, то ARA интеграцията ни спестява тази допълнитлна маневра.
  • Заради плътната синхронизация, корекциите, които се нанасят на аудио региона (fades, gain, mute и т.н.) се отразяват на момента и в Melodyne.
  • Вече можем да използваме Melodyne още от началото на подбирането на вокалите. Всъщност можем да ги подбираме и директно в него. Ако до момента сме използвали Melodyne само когато вече сме подбрали финалните тейкове, с новата ARA интеграция това остава в миналото.

Петър Костов – Бате Пешо споделя за Melodyne

Вижте какво сподели Бате Пешо за Melodyne:

Използвам Melodyne от поне 10 години. За мен това е най-добре звучащата програма за изправяне на вокали. Инвестирал съм солидна доза време, за да я овладея, и доста от артистите, които работят с мен, идват именно заради натурално звучащите tune-нати вокали. Дори да запиша котка или куче, мога да го направя все едно пее. (смее се) През по-голямата част от времето съм използвал standalone версията, но новата ARA съвместимост изглежда доста впечатляваща. Melodynе е класика и за мен е задължителна част от работата по вокали.

Не винаги изпълнението е перфектно

Ако записвате какъвто и да е музикален инструмент или източник, Melodyne може да влезе в употреба. Дори и вашият DAW да не разполага с ARA, може да изпробвате тестовата версия на Melodyne и да прецените за себе си. Celemony са подготвили безплатен тестови период (30 дни) за всеки желаещ (линк е наличен в таблицата по-долу).

Разработчик Celemony
Тип Софтуер – плъгин/самостоятелно приложение
Подтип Тюнване на вокали
Формат AAX/AU/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €699
Тип лицензиране онлайн / iLok
Демо период Да, тук
Линк към онлайн магазина Линк