5 причини да изберем Logic Pro X като основен DAW

Време за четене на статията: 4 мин.

За много от вас, тази статия ще е прекалено biased, но ви уверявам, че последното, което желая, е да стартирам DAW война. В следващите редове ще изложа 5 причини, поради които си струва да изберем Logic Pro X като основна дигитална аудио работна станция.

Причина номер 1 – ЦЕНАТА!

Широко известен факт е, че Logic Pro X е един от най-достъпните DAW-ове на пазара. За разлика от ВъзможноТон-ните и Алчните, Logic Pro X не е разделен на Intro/Lite/SD/HD и т.н. тъпотии. Плащате еднократно и получавате всичко наведнъж, доживот и с постоянни безплатни ъпгрейди. Това е. Цената от $199 е буквално смешна за всичко, което получавате. Ако не сте запознати с това, което включва LPX, ще имате възможност да се запознаете с някои от нещата в следващите редове.

Причина номер 2 – Apple / Love ’em or hate ’em

Ако сте Apple hater, пропуснете този параграф или директно затворете Tab-a, понеже Logic Pro X върви само под MacOS.

Spoiler Alert! Кликни тук, ако искаш да четеш!
Logic Pro X е разработка на Apple и върви само на компютри с операционна система MacOS.

Предварително се извинявам на всички, които ще се обидят, но всички знаем какво са Mac компютрите за музикална продукция. Въпреки че вярвам, че не определен софтуер/хардуер е от основно значение и че дори с калкулатор може да постигнем много добри резултати, все пак си задавам въпроса – нужно ли е да пишем музика с калкулатор или е по-добре да се улесним?

Преди да сте ми скочили на бой ще кажа, че компютрите, които подкарват MacOS операционна система не е задължително да са скъпи, а най-често са и много добра дълготрайна инвестиция.

Друго, което не можем да подценим е синхронизацията на Logic в екосистемата на Apple. iPhone и iPad притежават прецизни и полезни приложения за контрол и отдалечен достъп. От личен опит ви казвам, че iPad версията на Logic Remote е толкова достатъчна, че възприема ролята на всякакъв тип контролери – MIDI, Fader, Keycommand – и ще ви свърши идеална работа, когато сте на път или в движение.

Всичко, което харесвате в Apple, е налично и в Logic. Дизайн. Минимализъм. Функционалност. Кой не би предпочел да използва DAW, чийто разработчик е топ технологична компания в света за всички времена?

Причина номер 3 – Вградени инструменти и съпътстващо съдържание

Смело и отговорно мога да кажа, че Logic Pro X е най-зареденият със стокови плъгини, инструменти, семпли и луупове DAW на пазара. И то не какви да е инструменти, колкото да се отбие номера (като в доста от останалите DAW-ове), а топ софтуерни синтезатори, дръм машини и ефект процесори.

Малка част от инструментите в Logic Pro X

Няма да изброявам всичко поотделно, защото няма да стигнат и няколко статии. В общи линии, Logic Pro X има всичко, което ще ви потрябва някога. Ако се случи да пътувате назад във времето със соларно зарядно, MacBook и Logic Pro X, нищо чудно да изместите Моцарт (познания трябват винаги, разбира се).

 

Добре де, не мога да се сдържа – Logic Pro X идва зареден с Pultec, NEVE, UA, dBX симулации, много синтезатори, измежду които звярът Alchemy, Drummer Track, колекция от Vintage клавишни инструменти, конволюционен ревербератор, Flex Pitch/Time за тюнване на вокали и оправяне на ритмически проблеми, както и хиляди други аудио ефекти и плъгини. Logic Pro X наистина има всичко! Композиране, препродукция, запис, смесване, мастеринг – LPX предлага нужното за всяка една от изброените фази.

И последно за причина номер 3. Един поглед към Apple Loops търсачката в LPX. Виждате ли числото долу вдясно? Това е общият брой луупове и семпли, които вървят с програмата и с които разполагате напълно безплатно:

Може да погледнете тази статия за малко повече информация относно компресорите в LPX.

Видове вградени компресори в Logic Pro X

Причина номер 4 – MIDI Environment

MIDI Environment-a е функционалност, която няма аналог в никой друг DAW на пазара и поради тази причина няма как да направя сравнение или съпоставка. В най-общи линии, MIDI Enviroment-a дава достъп до всичко, което е под капака на Logic Pro X и ни позволява да правим нечувани и невиждани неща с аудио и MIDI сигнали. Рутиране, конверсия на MIDI съобщения, виртуални фейдъри, суичове, бутони, филтри и какво ли още не.

С помощта на MIDI Environment-a преодоляваме липси, които са били оставени непокрити от софтуерните или хардуерните разработчици, а най-зарибените могат да си сглобят и собствен синтезатор, орган или акорд тригер вътре.

Причина номер 5 – Перфектен за начинаещи

Тук ще си кажете – Да, разбрахме, че има всичко нужно вградено. Защо го казваш пак? Не, нямам предвид, че е перфектен за начинаещи само защото е пълен със звуци и инструменти. Както всеки продукт на Apple, Logic Pro X е изграден около концепцията за максимално улеснение на потребителя.

Learning Curve-a му е много подходящ за прохождащи в сферата на DAW-овете, а Help секцията се извежда директно на графичния интерфейс с натискането на един бутон и показва балонче с кратка, но достатъчна информация за параметъра или опцията, над която е курсора на мишката. По този начин много точно може да се ориентирате кое какво е дори да пускате програмата за пръв път.

БОНУС причини!

Най-използван DAW за 2018-та!

Нека не ви бърка подредбата на графиката! GarageBand е малкият Logic, така че ако съберем 19,20% + 2,22% получаваме, че 21,42% от 30-те хиляди интервюирани използват Logic.

Ето още интересни нещица около Logic Pro X:

Направете живота си цветен с LPX Colorizer!

Гласови команди в Logic с LPX Voice Commander

А за всички, които вече използват Logic Pro X – включете се в групата Logic Pro X Users Bulgaria и нека обменяме опит и ноу-хау.

Разработчик Apple
Тип Софтуер
Подтип DAW
Платформи Mac OS
Цена 429.99 лв.
Тип лицензиране Apple ID
Демо период За момента не, но може да пробвате GarageBand
Линк към онлайн магазина Линк

Венци. E-Music.bg