OP-Z – поглед отвътре

Време за четене на статията: 2 мин.

 

Идеята на OP-Z

Процесът на създаване на музика трябва да доставя удоволствие, нали? Именно това е била идеята при направата на OP-Z, а в тази статия ще погледнем какво шведите са сложили отвътре.

Под капака

Сваланято на задния капак става лесно – чрез отвъртването на крачетата. И тук веднага се забелязва съществената разлика с предшественика си OP-1, а именно че батерията може да се извади и подмени при нужда. И тъй като OP-Z няма дисплей и за целта трябва да свържем мобилно устройство, което да използваме като дисплей, от Teenage Engineering са скрили под капака за удобство два държача за телефон или таблет, които могат да бъдат прикрепени към гърба на OP-Z.

Допълнителни модули?

Под самите държачи се намира слот, който може да се махне и под който се виждат подложки (pads). Трудно може да се предположи какво са запланували от Teenage Engineering за вбъдеще като модул, който ще може да се вгради на това място, още повече че тези подложки не осигуряват никакво захранване.

Клавиатурата, LED-овете и ротационните енкодери

В горната половина са разположени всички бутони на клавиатурата, LED-овете и ротационните енкодери. Клавиатурата е неделима част и е закрепена директно за шасито. Това обяснява донякъде защо тя се чувства толкова твърда на допир. Това прави трудно (или почти невъзможно) подмяната на отделни клавиши и най-вероятно при дефект ще трябва да се подмени цялата клавиатура.

От друга страна ротационните енкодери са доста приятни и лесни за минупулация. Те представляват магнити, положени в сачмени лагери, което на теория означава, че би трябвало да издържат почти до живот 😉

На долната снимка можете да видите главния модул в OP-Z, който бива свързан към горната половина посредством лентов кабел.

Интегрални схеми

USB конекторът (тип C) и жакът за слушалки се на гъвкави кабели, така че няма да се счупят, ако се окаже по-сериозен натиск върху тях. За магнитните енкодери има интегрални схеми. Това са IC Haus модел TW11, които са с ниска мощност и висока прецизност при измерване (10 бита или 1024 различни ъгъла за един кръг).

В центъра на устройството е разположена bluetooth-антена, както и едночипова система на Nordic Semiconductor NRF52832 SoC (SoC – System on Chip или това е интегрална схема, включваща в себе си всичките основни компоненти на един компютър – процесор, оперативна памет, контролери за различни външни интерфейси и др.).

На долната снимка се вижда и DSP-борда (с пета поредна ревизия на платката – rev:5) със следните основните компоненти:

Процесор: модел Analog Devices ADSP-BF703 – 400MHz Blackfin + 256 KByte SRAM
DRAM памет: Micron MT47H64M16NF-25E – 64MB, DDR2-800, x16
FLASH памет: Micron FBGA  с код NW228, за който няма информация и най-вероятно ще е подобен на NW225.

Нещо полезно

Надявам се за бъдещите ползвателина OP-Z по-горната информацията да е била полезна. А за тези от вас, които вече са горди притежатели и са се уморили да се “разхождат” из цялото ръководство, то този файл би ви бил полезен като референция.