Suggester – помощник при композирането

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази публикация ще Ви представим едно от най-яките приложения в направлението музикална теория. Приложението се казва Suggester и е разработка на програмиста Mathieu Routhier. Както се досещате от името, Suggester ни дава предложения. Предложения за акордови прогресии. Освен това представлява пълен каталог на всички удачни акорди спрямо избрана от нас тоналност.

В допълнение, Suggester работи и като MIDI устройство и може да изпраща MIDI сигнал в различни направления, включително и директно към DAW (чрез MIDI IAC). Разбира се, налична е и опцията за експортиране на MIDI файлове. За максимално улеснение е добавена Ableton Link синхронизация.

Интерфейс и функционалности

Интерфейсът на Suggester представлява един голям основен прозорец, в който са поместени всички секции. Генералните настройки на акордовите прогресии са размер, темпо и тоналност. Подредбата на многозвучията става чрез drag and drop – от каталога акорди върху Song секцията. На всяко многозвучие може да му се определя самостоятелна нотна стойност, а цялата прогресия може да се loop-не и просвири с различни инструменти – китара, пиано. ел. пиано и струнни.

iOS възможност

Suggester съществува и под формата на iOS приложение, което не отстъпва по функции на настолното такова.

Интеграцията между мобилното и настолното приложение работи изненадващо добре и можете да сте сигурни, че ако сте започнали някоя идея, докато пътувате в автобуса, ще можете да я отворите и довършите на компютъра след това.

 

Няколко думи от разработчика

Вижте какво сподели пред нас разработчикът на Suggester Mathieu Routhier:

Мотивацията ми да стартирам разработката беше поради лична нужда. Осъзнах, че някои аспекти от музикалната теория се доближават много до математиката и създадох малка програмка, която да генерира всички акорди в избрана скала. Впоследствие добавих още функции като странични доминанти и др. В този момент осъзнах, че приложението може да бъде от полза на композитори от всички нива на развитие. Suggester е много полезен както за напреднали композитори, така и за начинаещи. Най-голямата награда е когато хора ми пишат, за да споделят, че са открили приложението и то им помага да композират нови песни и идеи.

Ако идеята на Suggester Ви допада и смятате, че е нещо, което ще Ви е от полза, може да изтеглите безплатната версия за iOS от AppStore. Тя е с някои ограничения, но със сигурност ще добиете представа от първо лице за работата и възможностите, които предлага Suggester.

Разработчик Mathieu Routhier
Тип Приложение
Подтип Акордов генератор
Формат Самостоятелно
Платформи Mac OS и iOS
Цена $14.99
Тип лицензиране iCloud
Линк към онлайн магазина Линк