Модуларни системи от Teenage Engineering

Време за четене на статията: 2 мин.

 

Година на бюджетните модуларни синтезатори

Teenage Engineering представиха нова линия продукти и този път тя ще е в дълбините на модуларните системи. Шведите влизат в света на модуларните синтезатора, като същевременно концепцията им е да създадат бюджетен продукт, старайки се ниската цена да не е за сметка на качеството и звука.

Teenage Engineering прилага концепцията на pocket operator-ите за модуларните системи и най-вероятно това ще се окаже техният победен ход. Изглежда че пач-кабелите ще са далеч по-лесни за употреба от тези на Korg Volca и това, което те представиха ден преди ТЕ да анонсират новите си модуларни продукт. Размерите на 3-те модула, които ТЕ анонсират, ще е достатъчно голям като размер, за да може да се оперира лесно с тях.

Моделът 400 като че ли ще представлява най-голям интерес. С обявена цена от 549 € той ще разполага с правоъгълни, синусоидални и трионообразни вълнови фирми, 2 усилвателя, управлявани с право напрежение (VCA или voltage-controlled amplifier), 2 обвиващи криви, както и миксер, генератор на случаен принцип, 16-стъпков секвенсър, нискочестотен осцилатор (LFO или low-frequency oscillator) и др. Този модул ще е най-скъпият от всички, но за това, което ще предлага някакси парите биват оправдани, особено ако това ще е стъпка в посока към навлизане в света на модуларните системи.

Следващият модел, наречен 16, е най-евтиният от серията и представлява самостоятелна клавиатура. Тук под самостоятелна не трябва да се разбира уред, който ще може сам да възпроизведе звук, а по-скоро нещо сходно с midi – клавиатура, която ще може командва модуларни системи. 16 всъщност е вградена в следващият модел от серията на TE, който е кръстен 170, която е свързана с монофоничен синтезатор с правоъгълна вълнова форма, нискочестотен осцилатор, генератор за обвиващи криви и секвенсър. Изобщо цялата модуларна линия на ТЕ запазва това чувство на удоволствие и интуитивност както е при pocket operator-ите, като добрата новина е, че тези продукти ще са доста по-достъпни ценово до потребителите, желаещи да пробват модуларни системи.

Повече информация на страницата на TE.