Саунд дизайн на коли с Igniter от Krotos Audio

Време за четене на статията: 3 мин.

Преди време ви показахме два прекрасни плъгина за саунд дизайн от шотландците Krotos Audio. Това бяха Weaponiser и Dehumaniser II, съответно за саунд дизайн на огнестрелни звуци и за пречупване на говор. В тази статия ще разгледаме Igniter. Това е плъгин за комплексен автомобилен саунд дизайн – двигатели, ауспуси, ускорение, обороти и всичко свързано с автомобилите. Igniter успешно пресъздава звуците от реални, съществуващи превозни средства, както и научно-фантастични возила.

Независимо дали ви е нужен саунд дизайн за аудио постпродукция, за игра или за музикална продукция, Igniter ще ви позволи да създадете и изпълнявате сложни комплекси от звукови източници директно в DAW-a. Освен коли са предвидени мотори, самолети, хеликоптери, космически кораби и всевъзможни двигателни звуци. Под изпълнявате имам предвид буквално да изпълнявате – може да свирите на “Igniter” чрез MIDI мапване на контроли.

Марк Килборн, старши саунд дизайнер за Call of Duty Black Ops3/WWII споделя: “Да управляваш превозно средство с MIDI контролер, докато гледаш сцената, е много по-бърз и интуитивен подход при изграждането на звук по дадена сцена.” Именно това е целта на Krotos Audio и Igniter. В следващите редове съм подготвил малко повече информация за Igniter, а накрая ще завършим с видео демонстрация на заложените присети в Igniter.

Какво точно е Igniter и какво е включено

Igniter е виртуален инструмент, който е сложна съвкупност от синтезатор, гранулатор и семплер, който възпроизвежда едновременно one shot звуци и луупове. Всички това е взаимосвързано и е налична модулация за всеки параметър, а накрая имаме софтуерен миксер за фино нагласяне на нивото на всеки един елемент. Под капака на Igniter са 20 превозни средства и над 1943 звука. Някои от наличните модели превозни средства са Aston Martin, Ferrari, Porsche, Tesla, Harley Davidson, Huey UH-1H, Agusta Westland 119x, CH-47D Chinook, Bombardier Challenger и Cessna 560X.

Интерфейс и функции

Интерфейсът определено е сложен, изисква допълнително внимание и със сигурност ще е нужно време да се запознаете със всичките възможности на Igniter, но това е възможност за създаване на много сложни системи от звуци, които при всички положения ще бъдат повече от реалистични. За да се работи правилно и да оперирате свободно с Igniter, трябва да познавате или да си представите звуковите източници в едно превозно средство. Това може да е самият двигател и всички подвижни части в него (заедно и по отделно), ауспусите и системата за отделяне на газове, точките на допир с пътя, елементите в купето. По сходен начин са разпределени и категориите звуци, които изграждат един “пач” в Igniter. Разбира се, звуците са реално записани от съответния модел превозно средство.

Всеки записан звук преминава през сложна модулация и търпи непрестанни промени в тембрално отношение спрямо оборотите в минута, с които се движи средството (RPM, REV). Всички шофьори знаят характерния звук от спадане на оборотите при качване на по-висока предавка, както и какво става ако отпуснем рязко съединителя с настъпендо край педал за газта на първа предавка, когато превозното средство не се движи. Всичко това е предвидено в Igniter и не е нужно да си играем с 15 автоматизации на EQ, gain, филтри и какво ли още не и да сваляме “Ferrari Sound” от YouTube в опит да наподобим реалистична звучност.

За финал, ето едно видео, в което демонстрираме някои от вградените присети на Igniter.

 

Разработчик Krotos Audio
Тип Виртуален инструмент
Подтип За саунд дизайн
Формат Plug-in
Платформи Win и Mac OS
Цена $681 или $1112 за Full Tank Edition-a
Тип лицензиране iLok
Trial версия Да, тук.
Линк към онлайн магазина Линк

 

Ако сте пропуснали статийте за Dehumaiser и Weaponiser, може да ги прегледате тук:

Въоръжете се с Weaponiser от Krotos Audio

Dehumaniser II от Krotos Audio