Криптоминьор в кракнати VST-та. Заразени ли сте?

Време за четене на статията: 1 мин.

Сайтът Welivesecurity от ESET алармира, че е възможно потребители на пиратирани VST инструменти да са заразени и нерегламентирано да им е инсталиран криптокопачът LoudMiner. Заразени са околко 137 VST-та – 42 за Windows и 95 за Mac OS.

В сайта не ESET е наличен и списък със заразените софтуерни продукти. Някои от тях са: Native Instruments Kontakt 5.7, Propellerhead Reason, Ableton Live, LennarDigital Sylenth1, ReFX Nexus, Massive 1.5.5, Sonic Academy ANA, Valhalla DSP Full Bundle и Antares AutoTunе.

Как да разберем дали сме засегнати?

Ако скоро сте инсталирали пиратиран софтуер и забелязвате по-усилена работа на процесора ви, трябва да проверите дали в системата ви върви процеса: qemu-system-x86_64. Това може да стане от Activity Monitor. Ако този процес съществува, със сигурност на момени заема до 100% от процесорната ви мощ и пречи на нормалната ви работа.

Според засегнати потребители, този криптокопач работи с програмата за вируализация QEMU под Mac OS и Virtual Box за Windows.

Какво да правим?

Ако проявявате симптомите, най-добре прочетете тук > Link. В най-лошия случай ще трябва да преинсталирате операционната си система.

Да пиратсваме или не?

E-Music, като платформа, която строго застава срещу пиратирането на софтуер, апелираме да се използва само лицензиран софтуер с проверен произход. По този начин ще опазите самите вас и клиентите си от нежелани ситуации. Може да изгледате следващото видео, за да видите една различна гледна точка относно пиратирането на софтуер.