Какво се случва с Native Instruments?

Време за четене на статията: 2 мин.

Известните разработчици на хардуер и софтуер обявиха, че съкращават близо 100 души. Новината идва под претекст, че това е заради унифициране на продуктите и услугите, както и цялостна нова платформа, която ще се появи през 2020 г. Обратно на всякаква логика, вместо да запази умствения си капитал за да реализира такова нещо, компанията предприема завой на 180′. Официалното изказване на NI е, че по този начин ще се вдигне ефективността и роли и позиции, които са били взаимнозаменяеми вече ще имат повече фокус, което ще се отрази положително на продуктовата гама. Фокусът ще продължи да бъде върху брандовете Maschine, Traktor и Komplete. Това донякъде ни успокоява, но базирайки се на смесените мнения около Massive X, доста от потребителите се страхуват за пътя, по който поемат Native Instruments. Много хора споделят, че усещат разклащане в доверието си към NI. В потребителските групи на Reaktor, например, се появиха доста опасения за бъдещето на продукта.

Интернет гъмжи от противоположни мнения и догадки за пътя на компанията. Като дългогодишен потребител на NI, мога да кажа, че до момента съм доволен от всички продукти и услуги, които са ми предложили. Компанията разработва инструменти от повече от 20 години, а някои от продуктите са развили цяла екосистема от събпродукти на трети страни. Въпреки че и Reaktor попада в тази категория, ще взема за пример Kontakt, напоследък става все по-модерно, компанийте производители на семпли да интегрират собстени sample player-и, също така развитието на платформите за закупуване на пакети семпли и техните интегрирани семплери, водят към постепенна замяна и премахване от нуждата на инструменти като Kontakt.

Subscription Model

Можем спокойно да споменем и начина, по който софтуерните компании започват да провеждат политиката си базирана на абонаментен модел. Най-вероятно можем да очакваме нещо подобно и от NI, като са възможни различни пакети спрямо обема и конкретните включени продукти. Явно дългосрочният план на компанията налага подобно действие.

Негативни мнения от служители

В сайтът за ревюиране на работодатели, доста бивши служители на компанията публикуват негативни мнения. Повечето от тях споделят че екипа и атмосферата с колегите е много добра, но управлението и мениджмънта са под всякаква критика. Няма прозрачност, яснота и стабилност. Също така, заплатите са с 15 до 20% по-ниски от средните за Берлин… Някой от ревютата може да прочетете тук.

Native Instruments и бъдещето

Въпреки всичко, което се изписа по темата, ни се ще да вярваме, че цялата промяна е изцяло в плюс за компанията и че ще продължим да се радваме на висококачествени продукти от Native Instruments. Дали ще бъде така ще разберем най-скоро 2020 г., а до тогава можем да си припомним за какво са ни всичките тези инструменти – целта е да се прави музика. Да, всеки майстор си има любима тесла, но в крайна сметка важна е музиката. В един толкова динамичен пазар, колкото пазара на музикални технологии и инструменти, винаги можем да намерим заместител дори на най-любимия си инструмент. Така че продължавайте да правите готина музика с наличните ви инструменти, а времето ще отсее всички, които не са в правилната посока!