Тест и пръв поглед към Ozone 9 Advanced на iZotope

Време за четене на статията: 4 мин.

За дългата си 17-годишна история, всяка нова версия на iZotope Ozone винаги е идвала с много новости и подобрения. Съвсем скоро излезе версия 9, която донесе освен подобрения в производителността и много допълнителни функции, модули и възможности. Подобрен Master Assistant, нова версия на Tonal Balance Control, модулите Match EQ, Low End Focus и Master Rebalance, нов алгоритъм за стерео имиджъра, оразмеряем графичен интерфейс и още. В следващите редове може да прочетете повече за всяка новост поотделно, а накрая сме ви приготвили едно видео със звукови примери.

Новият Master Assistant

Master Assistant дава предложения за честотни и динамични корекции спрямо уникалността на вашия материал. Софтуерът анализира аудиото, разпознава жанра в една от категориите: класическа, кънтри, EDM, фолк, хип-хоп и рап, джаз, поп, R’n’B/соул, уърлд или рок и прилага подбор от настройки на модулите, които включват еквалайзер, мултибенд компресор, динамично EQ и максимайзър.

Новото тук е режимът Vintage. Както се досещате, работейки в този режим, Ozone ще сложи Vintage EQ, Vintage Comp и Vintage Limiter. Настройката за интензитет избира крайното ниво на гръмкост (low -14 LUFS, medium -12 LUFS, high -11 LUFS). А Destination се определя спрямо средата, за която мастерираме – Streaming -1 dB ceiling, CD -0.3 dB ceiling.

Прави ми впечатление, че новият Master Assistant работи по-бързо, както и анализира по-бързо референтен трак, поставяйки го за сравнение.

Tonal Balance Control 2

Личи си, че от излизането на първата версия на Tonal Balance Control, от iZotope не са спирали да развиват продукта. Добавени са доста повече предварително зададени криви. Също така вече можем да солираме бързо и лесно дадена честотна лента директно от Tonal Balance Control. Inter-plugin комуникацията е подсилена и можем да контролираме всички EQ-та в Neutron или Ozone директно от TBC2.

Новите модули: Match EQ

Match EQ-то е дигитално EQ с линейна фаза, което може да анализира до 8000 честотни ленти за прецизно напасване. Оперира в M/S или Stereo режим и с помощта на удобни cutoff филтри можем да задаваме изключително в коя честотна област да работи. Можем да задаваме % на напасването и главната му идея не е да напаснем на 100% и да копираме някое парче, а по-скоро да взаимстваме тембрална характеристика, която да донастройм. Всички анализи могат да се запазват като Target Curve и да бъдат извиквани по-късно.

Новите модули: Low End Focus

Low End Focus е нов модул в Ozone, чиято цел е да премахне замазванията в ниските честоти, да подчертае удара и да се справи с други често срещани проблеми с ниските честоти, които не могат да се оправят толкова лесно с традиционните инструменти EQ или компресия.

Low End Focus отново може да е Stereo или M/S процесор и работи в зададена от нас честотна област. Режимите му са два. Punchy за по-агресивна и изявена намеса и Smooth за по-лека намеса, която запазва началния интегритет на сигнала. С Contrast фейдъра избираме фокуса на трансиентите. Положителната стойност ги изявява, а негативната ги прибира. С Gain компенсиране крайното ниво при евентуална загуба на ниво.

Новите модули: Master Rebalance

Master Rebalance е нов модул, който може да промени нивото на вокалите, баса или барабаните във вече смесен аудио файл. Действието му е сходно на Music Rebalance в iZotope RX, но тук целта е да се даде контрол на мастеринг инженерите да променят много леко нивото, в случай че има несъответствия и да им спести време от опити за постигане на сходни резултати с конвенционални инструменти. Лично за мен, в отклонения до 3dB Master Rebalance работи перфектно! Може да го чуете във видеото накрая.

Още новости

Интерфейсът е леко подобрен. Свободно-оразмеряемия изглед на Ozone 9 е много чакана опция! Добавени са повече слотове за слагане на модули. До сега бяха само 6, което беше крайно недостатъчно. Сега са цели 15! И тук ще ви кажа една история. Миналата година по това време посетих един мастеринг семинар в Германия. Там имаше представители на iZotope и можах да разговарям с тях. Разговаряхме за продуктите им, бъдещето и различни аудио теми. Попитах ги дали мога да дам предложение за Ozone и споделих, че би било добре да разширят възможните слотове. Със сигурност и други потребители са изискали тази опция, но ми стана интересно да видя тази промяна.

Добавена е NKS поддръжка. Imager модулът има нов режим, който влияе на трансиентите при разширяване на стерео панорамата, запазвайки чистотата им.

Финално

За финал ви представяме видеото, което подготвихме за iZotope Ozone 9 Advanced.

 

Разработчик iZotope
Тип Плъгин/Самостоятелно приложение
Подтип Мастеринг
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $399
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк