Направи си сам: Дървени дифузери

Време за четене на статията: 4 мин.

След последната ни “Направи си сам” статия, доста хора ни писаха на лично съобщение с предложения какво да добавим в категорията. В тази статия ще ви покажем как да си направите собственоръчно и за възможно най-малко средства дифузери от дървен материал.

Както споменахме и в предната статия, пространствената акустика е много по-сложна наука, отколкото представеното тук и целта на тези дифузери е по-скоро естетическа, отколкото строго функционална, но все пак всеки обект в звуковата среда оказва влиянието си. Ще минем през кратка и опростена теория, нужни материали, стъпки и фази на реализация и финална употреба. Ще се опитам да ви дам актуални към момента цени на материалите, както и източници от къде може да ги закупите.

За какво се използват дифузерите?

Първо и най-важно е да отчетем съществуването на физическото явление отражение. То е валидно колкото за отражението ни в огледалото, толкова и за отражението на звукова вълна от стена или повърхност. Дифузерите са средства и/или системи за акустично третиране, които повлияват върху отраженията на звуковите вълни и повлияват на реверберация на помещението. Казано по-просто, дифузните помещения имат по-различна и по-равномерна реверберация, отколкото недифузните. Целта на дифузията от музикална гледна точка е да се постигне помещение, в което няма драстична промяна на това, което чувате, спрямо това къде се намирате в помещението. Също така, зоните на първи отражения могат да бъдат третирани с дифузия, за да се намали остротата им. Дифузията е само един елемент от всички похвати, нужни за правилно акустично третиране.

Как действат дифузерите и как да се подготвим за тях?

Поради конструкцията на дифузерите, падащата звукова вълна се раздробява на частички, всяка от които се отразява с различно времево отклонение и енергия. Това значително повлиява на параметрите и в обратната посока или в посока спрямо ъгълът, под който пада. С други думи, насочете фенерче срещу диско-топка и нагледно ще видите дифузията – много, но по-малки отражения в различна посока. Няма да е същото, когато насочвате фенерчето срещу огледалото в банята, нали? Това е и идеята на дифузията – да разпръсне енергията на звуковата вълна в различни посоки, така че да намали субективното усещане за отразен звук, което при наслояване се чува като реверберация.

Съществуват калкулатори, които могат да изведат решение за форма и големина на дифузерите, спрямо предварително зададена честотна област, до която е желателно да сме се насочили след акустично измерване и план за третиране на помещението ни. Тук ще ви споделя този, който използвах аз – Link . В него въвеждате минимална и максимална честота, за която искате да работи дифузера. След това калкулаторът ви връща схема на разпределение и брой нужни елементи. В случая използваните елементи са квадратни дървени летви с различна дължина, които се подреждат по височина спрямо показаната схема.

Нужни материали и сглобяване

Нужните материали са дървена плоскост, която да е здрава и да е с желания от нас размер. Дървени летви, нарязани спрямо схемата от калкулатора. Лепило за дърво и лак за дърво. Като нужни инструменти може да подготвите дърводелски метър, молив, четка за разнасяне на лепило и лак.

Калкулаторът показва нужната крайна обща дължина летви, която трябва да нарежете на по-къси парчета. Препоръчвам ви да използвате услугите на някой дърводелец с циркуляр, защото ще е нужно да нарежете буквално стотици парчета! След като парчетата са нарязани, отделете ги в чували по размер и преминаваме към следващата стъпка.

А тя е да подготвим плоскостите, на които да се закрепят парчетата. Най-добре е с помощта на молив и мастар да разграфите плоскостите подобно на шахматна дъска и да нанесете цифри, които да ви ориентират за дължината на парчетата дърво. След като сте ги разграфили, може да започнете да лепите парчетата към плоскостта. За целта е най-добре да ползвате лепило за дърво – няколко капки са достатъчни. Процесът по лепене отнема най-много време от всичко. Намерете си някой помощник, който да следи номерацията на парчетата и да ви подава следващото парче дърво, за да може да работите по-бързо и ефективно. На снимката долу се вижда и един пневматичен такер, който е зараден с дълги скоби. Използвах го за да фиксирам някои от по-дългите и тежки парчета дърво за плоскостите, но при добра доза лепило, няма да ви е необходим.

След като всички парчета са си на мястото преминаваме към лакиране на готовия дифузер с цел запазване на дървото и по-приятна визия. Тук пак ще е най-добре ако имате достъп до компресор с пистолет за боя/лак, за да напръскате повърхността. Разбира се можете и с четка, но е малко по-неудобно… Внимавайте, защото готовите панели стават тежки! След лакирането е време да се монтират окачвачите. Колкото по-здрави са окачвачите, толкова по-добре.

Материали. Откъде?

Ето кратък списък с нужните материали:

  1. Летви – Летва 60х60х2000мм от Homemax за 10,99 лв. на брой 2 метра. Тук най-важно е да се вземе предвид цената, както и изискванията за размери на летвата спрямо калкулацията, която сте направили.
  2.  Плоскости – OSB-3 нешлайфано от 7.99 лв./кв.м.
  3. Лепило за дърво – Лепило за дърво Dragon 250 мл 2.29 лв. за брой.
  4. Окачвачи – Окачвач за стена 2.19 лв. брой. Препоръчително е да се слагат по поне два на всеки дифузер.

Крайната цена, зависи много нужните ви размери и цели на проекта, но със сигурност ще е в пъти по-ниска в сравнение със заводски дифузер.

Дано сте се вдъхновили за малко ръчен труд!

Ако сте пропуснали статията ни за акустичните панели, ето я и нея:

Направи си сам: Акустични панели