Революционен нов ъпдейт на Melodyne версия 5

Време за четене на статията: 3 мин.

 

Новата 5-та версия носи подсилени опции за монтиране на вокали, Chord Track за автоматично разпознаване на акорди, инструмент за корекция на динамика и още. Melodyne прави монтирането и креативната манипулация много по-лесна, бърза и музикална.

Носим добри новини от Мюнхен. От Celemony с радост съобщават за пускането на пазар на Melodyne версия 5. Melodyne, носител на технологично Grammy е най-използваният софтуер за интонационна корекция на вокали, инструменти, семпли и всякакви записи. С други думи, стуийна легенда. Сред всички подобрения, може би най-важната новост, е че Melodyne вече разпознава шумовите компоненти, дъховете, “С”-тата и “Ш”-тата на вокалните тракове като отделен от основните тонове елемент, което води до по-бърза работа, по-качествени резултати и по-натурално звучене при намеса.

Съществува и тотално нова опция за динамично очертаване на тоновете с добавката Fade Tool, която ни позволява да създаваме индивидуални fade-ове за всяка сричка или нота. Новост е и Leveling Macro-то, което автоматично изравнява динамически нотите. До сега това беше възможно само с индивидуална намеса по всеки един тон. Още по-впечатляващо е, че и двете функции работят в полифоничен режим.

Най-важните промени в Melodyne 5 накратко:

  • В режим Melodic звукът се разделя на тонални и шумови компоненти, което означава по-малко време за едитване, повече натурален звук и по-добри резултати.
  • Възможност за контролиране на съотношението в нивото между тоналните и шумови компоненти, което е равно на много по-прецизно де-ес-ване.
  • Усъвършенствано анализиране на отклоненията в тона за музикално перфектна интонация.
  • Chord Track и Chord Grid за мигновено адаптиране на семпли към акордовата ви прогресия.
  • Fade Tool и Leveling Macro за прецизно нагласяне на динамиката на всеки един тон.
  • Добавен нов алгоритъм Percussive Pitched  за анализ и подобрения по вече съществуващи.
  • Добавени клавишни комбинации за по-бърза работа.

Разпознаване на съскащите звуци

Всеки, които някога е едитвал вокали, знае, че дъховете и “С”-тата/”Ш”-тата са много деликатна част и изискват специално отношение. Заради естеството си, при тях много чуваемо личи всякакво pitch shift-ване и манипулация. Е, от Celemony ще ни спестят това допълнително главоболие. Melodyne вече разпознава като отделен сегмент тези части от звука и при манипулация на основния тон те остават непокътнати.

Вижте повече във видеото тук:

Работа с Chord Track-a и Chord Grid-a:

При избиране на Chord Grid View, изгледа на програмата се сменя така, че да показва акордите, вместо нормалния piano roll. Съответно всяка нота може да бъде наместена, така че да влезе в избрания акорд автоматично. Това дава безкрайни възможности за промяна на хармония един и същ аудио loop.

Повече за тази функция може да чуете и видите тук:

Инструменти за динамични манипулации и изравняване на динамиката

Едитването на вокали не е само коригиране на височината на тона и тайминга. Динамиката също е много важна. Новата версия на Melodyne ни дава една допълнително ниво на контрол над динамиката на звука. А представете си какво може да постигнете като прибавите целия си арсенал от компресори и ефекти.

Вижте малко повече за новите инструменти тук:

Вижте какво сподели Димитър Ганчев за работата с Melodyne 5.

В момента това е най-добрия вокален едитор за мен. Днес за пръв път ползвах новата версия и адски бързо и сръчно едитнах и тонирах едни 40 трака вокали. Функцията за разпознаване на “С”-та и дъхове ми спести много време. Преди ги режех и не ги пращах в Melodyne, понеже често дефазираха. Новата версия е брутална!Димитър Ганчев - Майт (миксинг инженер, Криско, Мария Илиева, Лили Иванова)
Ако все още се чудите с какво може да ви е полезен Melodyne, може да изпробвате безплатната 30-дневна демо версия, която предоставят от Celemony.

Разработчик Celemony
Тип Плъгин и самостоятелно приложение
Подтип Тониране на вокали и инструменти
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €699
Демо период Да, тук. 30-дневен
Тип лицензиране С акаунт или iLok
Линк към онлайн магазина Линк