Live stream не е концерт на живо

Време за четене на статията: 2 мин.

Може би сте забелязали, че live stream-а не е концерт на живо. Онлайн събитието не е като това на стадиона или в залата. И този меко казано “опит” да ги приравним едно с друго и да ги направим все едно са сродни с реалността просто изглежда странно – както за артиста, така и за публиката. И ми се струва, че почти всеки е забелязал това.

Кризата

Кризата нанесе огромен удар върху музикалната индустрия в световен мащаб.  Ставаме свидетели на дематериализация, където събитията на живо са заместени от онлайн такива. И някакси бе неизбежно да се случи, но поради пандемията това, което би отнело години, сега се случи в рамките на един-два месеца. Дойде епохата, където преживяванията биват дистрибутирани. И дори когато концертите, онези истинските концерти на живо се завърнат, то тези, по-новите и модерните, директно предоставени до нас няма да изчезнат.

За събитията на живо

Разбира се, че няма заместител за събитията на живо. Те ще се върнат, и когато това стане, ще продължат да бъдат голяма част от музикалния бизнес. Но когато сравним това, което се изисква от нас, за да направим концерт на живо с разходите, скоростта и удобството да организираме едно онлайн събитие… Хайде сега да добавим и публиката и да сравним какво се изисква от тях, за да се присъединят към това наше участие с удобството на онлайн изживяването. Бързо ще разберем, че мащабът и честотата на едно такова онлайн събитие са далеч отвъд това, което бихме могли да направим с концертите на живо. Нещо повече – благодарение на темпото, с който това се е случило, полето за изява е достъпно за всеки. Разбира се звездите вече имат голяма аудитория, но те също трябва да се научат как да привличат, ангажират и забавляват феновете си в отсъствието на традиционните турнета и концерти на живо.

Друг начин на забавление

Така че независимо дали сме голям артист с голяма фенбаза или някой с нулева аудитория – почти всеки ще трябва да преоткрие начина, по който забавлява почитателите си. Именно това ще даде възможността на известни и не толкова известни точно сега. Но всички ще се сблъскаме с един проблем – а именно, че live stream-а не е концерт на живо, и онлайн сибитието не е като да си там, сред хората и пред сцената.

Просто трябва да започнем да мислим как отново да привлечем и радваме феновете си във времена, които променят трайно начина ни на комуникация. Въпросът е как да създадем едно постоянно преживяване, което ще привлича, ангажира и забавлява почитателите ни, така че те да се връщат отново и отново…