Arturia CZ V

Време за четене на статията: 2 мин.

Arturia CZ V

Casio CZ се появява в средата на 80-те години и негова интересна специфика е че използва т.нар. phase distortion синтез, вместо класически филтър за манипулация на тембъра. Това повлияло на цената му в посока надолу и той станал масово предпочитан от любители до професионалист и дал достъп до звуковия синтез на цяло ново поколение. Бихме могли да кажем, че Casio CZ е една от малките синт революции от миналия век.

Какво е Phase Distortion синтез?

Интересното при phase distortion синтеза или още наричан PD, е че звукът не започва от статична вълнова форма с фиксирано хармонично съдържание, която се манипулира във времето с филтри, LFO-та и какво ли не, а започва с динамична вълнова форма, която си изменя хармоничното съдържание още преди да достигне филтър или друга модул. Например започва като синусоида и се изменя в квадратна, след което затихва пак в синусоида. Casio наричат това Digital Control Wave или DCW.

Въпреки, че звучи сложно, синтезаторите от серията CZ били сравнително лесни за употреба и за програмиране на звуци. За сравнение с програмирането на DX7-ца, при CZ било детска игра.

Какво повече във версията на Arturia?

Стремейки се да запазят автентичността на инструмента от Arturia пресъздават в голям детайл хардуерната версия, но за да го направят конкурентен и модерен добавят следните функционалности, някои от които откриваме и в другите им софтуерни синтезатори.

  • 4 макрота за контрол
  • модулационна решетка с 16 реда по 16 колонки
  • обвиващи криви с до 16 сегмента и настройване на стръмност на сегментите
  • до 8 гласа унисон
  • до 32-гласова полифония
  • стотици заводски пресети, побрани в лесни за навигиране банки
  • възможност за MIDI map-ване
  • възможност за импортиране на SysEx от реални CZ

Къде сме чували CZ?

Класическия звук на Casio CZ можем да чуем в песните на Eurythmics, Madonna, Van Halen и още много банди и изпълнители от средата и края на 80-те. Характерната звучност на phase distortion синтеза прави CZ V добра опция и за модерни жанрове, които изискват режещи лийдове, арпежирани пронизващи парти и секвенции или взривяващи дебели басове. В България CZ серията до някаква степен продължава да се използва от много оркестри и състави, които свирят народна и поп-фолк музика и също можем да я чуем в емблематични записи от тези жанрове.

Вижте и чуйте повече за CZ V, както и звукови примери във видеото на Arturia:

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €199
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк