Arturia CS-80 V3

Време за четене на статията: 2 мин.

Зараждането на Yamaha CS-80

CS-80 се появява през 1976 г. като директен наследник на Yamaha GX-1. Преди да се фокусираме над CS-80V ще споменем няколко думи за GX-1. Представен на NAMM през 1973г. с цена $60 000 като опит за тестване на пазара, GX-1 се оказва пълен хит. Музиканти и банди, които могат да си го позволят, като Led Zeppelin, Keith Emerson и Stevie Wonder веднага се снабдяват. Това кара Yamaha да опита да намали цената и да го направи по-достъпен и през 1976г. се случва точно това.

Считан за първия японски мега синтезатор, CS-80 става тотален фаворит на музикалната индустрия. Toto, Paul McCartney, Bon Jovi, Vangelis, Jean-Michel Jarre веднага го добавят в колекциите си. Саундтраците на Dune, Blade Runner, The Mask, Dr. Who и на много други култови филми намират приложението на CS-80.

Мазният звук на CS-80

Въпреки, че синтезаторът нямал MIDI (по това време MIDI не съществува), нито CV и от практическа гледна точка доста други синтезатори биха могли да го сложат в малкия си джоб, CS-80 разполага с много мазен и дебел звук заради двата аналогови осцилатора за всеки глас, които дават потенциал за наистина дебели и мазни звуци. Полифоничният aftertouch и ribbon controller-a също били силни страни на CS-80. И така, близо 80 килограмовият CS-80, който е произведен в ограниченото количество от 3000 броя остава завинаги един от най-емблематичните аналогови синтезатори. Ако сте търпеливи, може и да намерите някой употребяван  да се продава на цена между 15 и 19 000 долара…

Arturia и софтуерният вариант CS-80V

Във версията на Arturia не са ви нужни двама само за да вдигнете синтезатора, хаха. Функционално софтуерната верия е много близка до оригинала, но с някои добавки като например модулационна матрица, която подсилва възможностите от креативни комбинации. Разбира се налични са и всички други характерни и за останалите синтезатори на Arturia TAE®  True Analog Emulation алгоритми за пресъздаване на аналоговите компоненти, осцилатори без aliasing, над 500 вградени пресета в удобен и бърз браузър и още.

Hans Zimmer споделя: “Продадох си GX-1-цата, понеже имам невероятен заместител в лицето на CS-80V”.

Вижте малко повече информация, както и звукови дема тук:

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €149
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк